250 yataklı özel bir hastanede çalışan memnuniyetinin ölçülmesi ve faaliyet planlarının oluşturulması - Uçar, Sevilay (My University, 2002)
1. ÖZET AMAÇ : Bu araştırma Hertzberg yöntemine göre Hijyen Faktörler in, Güdüleyici Etmenlerin çalışanların iş doyumu üzerindeki etkisi, dağılımlarının bulunması amacıyla yapılmış tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. GEREÇ VE YÖNTEM : Tanımlayıcı tipte olan bu araştırmada veriler anket aracılığı ile toplanmıştır. 673 Kadrolu çalışan evren olarak seçilmiştir. 2001 yılı Mayıs ayında özel hastaneler statüsünde bulunan, 250 yataklı Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde uygulanmıştır. Taşeron ve Sözleşmeli doktorların da tepkisini ölçmek amacıyla 941 anket dağıtılmış, dağıtılan anketin 443 adeti geri dönmüştür. Soruların cevaplandırılmasında 4'lü skala kullanılmıştır. 1'den 4'e kadar artan memnuniyet derecesini gösteren skala 100'lü skalaya çevrilirken 25 katsayısı ile çarpılmıştır. Anket verileri SPSS programına girilerek kaydedilmiş, raporlar ise Minitab-12 İstatistik kullanılarak oluşturulmuştur. Anket sonuçlarının değerlendirilmesinde demografik bilgi analizi, hipotez testleri (t-testi, anova testi) ve normallik testleri (Anderson-Darling Testi) kullanılmıştır. Personelin ankete katılımının unvanlara göre dağılımının dengeli olmaması durumu Araştırmanın Sınırlılıklarını oluşturmaktadır. BULGULAR : Dağıtımı yapılan toplam 921 anketin, 443 adeti yanıtlanmıştır. 613 kişinin dışında kalan taşeron ve sözleşmeli doktorlardan geri dönüş olmamıştır. Anket geri dönüş oranı %66 olarak gerçekleşmiştir. Ortalama çalışan memnuniyeti % 67,5'dir. Chi-square testi kullanılarak yapılan analiz sonucunda dağıtımı yapılan bütün anketler geri dönmüş olsa ve değerlendirilmeye tabi tutulsaydı % 0.5 lik hata ile memnuniyet düzeyinin % 69 olacağı hesaplanmıştır. Çalışanların memnuniyetlerinin en fazla olduğu sorular Hastanenin Sağlık Sektöründeki İmajı, Hastanenin İmajından Genel Olarak Memnuniyet, Yapılan İşin Hastane İçin Önemli Olduğu, Çalışanların en az memnun olduğu sorular ise Ödüllendirme ve Takdir Uygulamaları, Sosyal ve Kültürel Faaliyetlerden Memnuniyet ve Yemekhane Hizmetlerinden Memnuniyet dir. SONUÇ : Hijyen Faktörler in ağırlığı % 89.4, Güdüleyici Etmenler in ağırlığı ise % 10.6'dır. Hijyen faktörlerdeki memnuniyetsizliğin ortadan kaldırılması önceliklenmelidir. 2.

MEASURING THE SATISFACTION OF THE EMPLOYEES WORKING AT A PIRVATE HOSPITAL WITH A CAPACITY OF 250 PATIENTS AND CREATING ACTIVITY PLANS PURPOSE: The aim of this research is to determine the effects of the hygienic and directive elements on the satisfaction of the employees, to verify the METHODOLOGY: The data has been obtained by way of questionary. 673 of Staff of all the employee have been taken as the sampling universe. This questionary is applied to the private Vehbi Koç Foundation Hospital, which has a capacity of 250 patients in May, 2001. The number of employees is 673 941 questionary papers have been handed out for staff, doctor and subcontractor and 443 of them have been returned during the questionary. Return of questionary rate is 66%. A Four-choice-scale has been used in answering questions, whereas the satisfaction degree has been measured in a 100-unit-scale by multiplying the answer weights by 25. The questionary data has been recorded by way of SPSS program and the results have been obtained by using Minitab-12 statistic program. Demographic information analysis, hypothesis tests (t-test) and normality tests (Anderson-Darling Test) have been used to evaluate the results. The unbalanced distribution of the personnel in terms of their titles constitutes the constraints of the research.
Keywords: Personel Yönetimi