Çocukta dini sorumluluk bilincinin ortaya çıkışı - Murat, Recep (My University, 2006)
Günümüz çağdaş dünyası kişiliğini, zekâsını ve yeteneklerini de geliştirmiş, kendine güveni olan, sorumluluk bilincine sahip bireyler aramaktadır. Özgür düşünebilen ve gerektiğinde doğru bildiği düşüncesini ailesine ve diğer insanlara karşı savunabilen bunun için önüne çıkan ve çıkabilecek tüm zorlukları aşabilecek güce, ancak sağlam bir kişiliği olan ve sorumluluk duygusunu en güzel şekilde kazanmış bir birey sahip olabilir. İnsanın en büyük arzusu mutlu ve huzurlu olmak, barış ve güven içinde yaşamaktır. Bu arzunun gerçekleşmesi, insanın Allah'a ve yaratılanlara karşı görevlerini sorumluluk bilinci içinde yapmasına bağlıdır. Sorumluluk bilinci insanda durup dururken ortaya çıkmadığı gibi kendiliğinden de gelişmez. Sorumluluk öğrenilebilen bir beceridir. Çok erken yaşlarda başlaması gereken, çocukta sorumluluk bilinci ve buna bağlı olarak da dini açıdan sorumluluk bilinci oluşturma çalışmalarında en büyük görev aileye düşmektedir. Çocuklara, yaşlarına ve yeteneklerine uygun sorumluluklar verilerek ve yaptıklarının sonuçlarını görme imkânı sağlanarak sorumluluk bilinci kazandırılabilir. Bu sebeple başta çocuğun ilk sosyal çevresini oluşturan ailesi olmak üzere, çevresindeki insanlara ve eğitimcilerine büyük görevler düşmektedir. Sorumluluk sahibi yetişkinler eşliğinde büyüyen çocuklar topluma uyum sağlayan, kurallara uyan, karşısındakini anlayabilen, kendi kararlarını cesaretle alıp bunların sonuçlarına da katlanmayı bilen, bağımsız, tutarlı ve girişken yetişkinler olarak toplumda örnek bireyler haline geleceklerdir.
Keywords: Din Eğitim