Sigara bıraktırma polikliniğinden tedavi almış hastalarda nüks sıklığı ve nedenleri - ÇİFÇİLİ, SALİHA SERAP (My University, 2022)
Sigara Bıraktırma Polikliniğinden Tedavi Almış Hastalarda Nüks Sıklığı ve Nedenleri Saliha Serap Çifçili1 , Büşra Çimen2 , Handenur Tan Doğrusever1 1 Maramara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı 2 Van Gürpınar İlçe Devlet Hastanesi Amaç: Sigara kullanımı tüm dünyada önlenebilir hastalık ve ölümlerin en önde gelen nedenidir. Ülkemizde tütün kullanımı ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı önderliğinde çeşitli müdahale programları yürütülmektedir. Hastanemiz Aile Hekimliği Kliniği bünyesinde 2012 yılında açılmış olan sigara bırakma polikliniği o tarihten beri kesintisiz hizmet vermektedir. Benzer polikliniklerde başarı oranlarını bildiren çalışmalar bulunmaktadır. Ancak bırakmış fakat nüks olmuş hastaların sıklığı ve nüks nedenleri ile ilgili çalışmalar daha kısıtlıdır. Oysa nüks nedenleri tedavi başarısını yükseltmek adına önemlidir. Bu nedenle çalışmamızda polikliniğimizde hizmet sunulan hastalarda nüks sıklığı ve nedenlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte olan araştırmaya 01.2020-02.2022 tarihleri arasında sigara bıraktırma polikliniğinde değerlendirilen ve en az iki kez polikliniğe gelmiş olan tüm kayıtlı hastalar değerlendirmeye alınacaktır. Telefon ile ulaşılabilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden tüm hastalara tarafımızca hazırlanan bir soru formu uygulanacaktır. Poliklinik başvurusundan sonra en az 6 ay süre ile sigara içmeyenler sigarayı bırakmış kabul edilecektir. Sigarayı bırakmış olarak değerlendirilen katılımcılara tekrar sigara içmeye başlayıp başlamadıkları, başladılarsa ne kadar süredir olduğu ve bunun nedenleri sorulacaktır. Dosya verileri incelenerek olguların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, meslek), sigara içme davranış ve tutumları (sigara kullanım öyküleri, daha önce sigarayı bırakma öyküleri, evde başka sigara içen kişinin olup olmadığı), Fagerstörm nikotin bağımlılık derecesi, eşlik eden medikal ya da psikiyatrik hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar kaydedilecektir. Telefon görüşmelerinin ardından doldurulan anketler analiz edilecektir.
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Aile Hekimliği; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Family Medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; SAĞLIK BAKIM BİLİMLERİ VE HİZMETLERİ; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; HEALTH CARE SCIENCES & SERVICES; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Tıbbi Terminoloji; Tıbbi Sekreterlik ve Transkripsiyon; Sağlık Bilgi Yönetimi; Sağlık Meslekleri (çeşitli); Genel Sağlık Meslekleri; Gözden Geçirme ve Sınav Hazırlığı; Patofizyoloji; Liderlik ve Yönetim; Temel Bilgi ve Beceriler; Toplum Sağlığı ve Evde Bakım; Bakım Planlaması; Değerlendirme ve Teşhis; Dahiliye; Sağlık Politikaları; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Medical Terminology; Medical Assisting and Transcription; Health Information Management; Health Professions (miscellaneous); General Health Professions; Review and Exam Preparation; Pathophysiology; Leadership and Management; Fundamentals and Skills; Community and Home Care; Care Planning; Assessment and Diagnosis; Internal Medicine; Health Policy; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine