Bir bankada şube yeri seçiminde hedef programlama uygulaması - Bilgin, Hande Özgül (My University, 2013)
Banka – Şube Yeri Seçimi – Hedef Programlama Banka en genel tanımıyla, sermaye, para ve kredi konusuyla ilgili her çeşit işlemi yapan ve düzenleyen, özel ve tüzel kişilerin, devletin, işletmelerin bu alanlardaki her türlü ihtiyacını karşılayan iktisadi bir kuruluştur. Yürüttükleri faaliyetleri, kontrol ettikleri kaynakları ve içinde bulundukları ekonomiler üzerindeki etkileri nedeniyle bankaların organizasyon yapıları incelendiğinde, dağıtım kanalları olarak şubelerin büyük önem taşıdığı gözlemlenmektedir. Bu amaçla şubelerin yer seçimi üzerine birçok çalışma yapılmış ve şube yeri seçimi kararını etkileyen faktörler belirlenmiştir. İl bazında, ilçe bazında ve nokta lokasyon bazında değerlendirilen şube yeri seçiminde, seçim kararını etkileyen başlıca faktörlerin; bölgelerin demografik yapıları, coğrafi özellikleri, sosyo-ekonomik özellikleri, ticari faaliyetleri, diğer bankaların bölgedeki konumlanmaları gibi değişkenler olduğu saptanmıştır. i Şube yeri seçiminde bu kadar fazla değişken arasında karar sürecini zorlaştıran başka bir konu ise, her bankanın kendine özgü dinamik yapısı ,kuruluş amacı, pazarlama stratejisi ve ürün çeşitliliğine paralel olarak lokasyon seçiminin her banka için farklılık arz etmesidir. Bu çalışmada bir bankanın yukarıda belirtmiş olduğum kriterleri baz alınarak en doğru lokasyonda şube yeri seçimine karar verebilmek için Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankanın mevcut şubeleri demografik yapılarına göre sınıflandırılmış ve hedef programlama uygulaması yapılmıştır.

Banking – Branch Area Selection – Goal Programming The bank is an economic organization which engaged in the process of all credit types and capitals, satisfies all the requirements in credit and capital areas of real and legal persons, governments and enterprises. While analyzing the organizational structures of the banks due to their impacts on the controlled resources, carried out activities and the effects on the current economy, the branches are appeared to be of major importance structure as a distribution channels. For this purpose, many studies have been made on the choice of branch location and specific factors are determined which influence the choice of their locations. In the location choice evaluated based on province, district and point location demographic structure of the regions, geographical features, socio-economic characteristics, commercial activities and positioning of the other banks in the regions are the main factors influencing the desicion of location choose. Another complicating issue on the decision making process between so many variables on branch area selection is showing difference for each bank due to the banks’ own dynamic nature, the purpose of the organization, marketing strategy and product varieties. In this study, a bank’s current branches operating in Turkey is classified according to their demographic structure and making a target programming for giving the rightest choice of branch area selection by taking into consider with the above mentioned criterias.
Keywords: Banka Yönetimi; Bankalar ve Bankacılık; Ekonometrik Modeller; Karar Destekleme Sistemleri; Karar Verme; Şube Bankaları; Yöneylem Araştırması