Küreselleşme sürecinde gelişmekte olan ülkelerde teknolojik gelişme ve devletin rolü: Yeni sanayileşen ülkeler deneyimi ve Türkiye örneği - Çelik, Neslihan (My University, 2006)
Tez Adı: Küreselleşme Sürecinde Gelişmekte Olan Ülkelerde Teknolojik Gelişme Ve Devletin Rolü: Yeni Sanayileşen Ülkeler Deneyimi ve Türkiye Örneği (Neslihan Çelik

Gelişmekte olan ülkelerde sanayileşme ve teknolojik gelişme olgusu, ekonomik büyüme/ refah arttırıcı unsurlar olarak önemle üzerinde durulması gereken konular arasında yeralmaktadır. Özellikle küreselleşme literatüründe “ulus-devletin” önemi sorgulanırken, gelişmekte olan ülkelerde teknolojik gelişme sorunsalı ve devletin rolünü araştırmak daha ilgi çekici hale gelmiştir. Çalışmada teknolojik gelişme olgusuna ilişkin kavramlar ve kuramlar, küreselleşme sürecinde gelişmekte olan ülkelerin teknolojinin akışı açısından konumlanışı incelenmiştir. Sanayileşme ve teknolojiye yetişme süreçleri ile dikkat çeken yeni sanayileşen ülke (YSÜ)deneyimleri araştırılmış ve bu pratik ışığında ülkemizde teknolojik gelişim çabaları, bilim ve teknoloji politikaları değerlendirilmiştir. reselleşme, teknoloji, teknolojik gelişme, teknoloji politikası, inovasyon, YSÜ, Türkiye Thesis Name: Technological Development in Developing Countries and the Role of State in the Globalization Process : The Experience of Newly Industrialized Countries and the Case of Turkey Doctorate Thesis Neslihan Çelik ABSTRACT The event of industrial growth and technological development in developing countries as factors of economic growth take place between subjects which should be considered importance. Especially while being examined the importance of nation-state in globalization literature, the problematic of technological development in developing countries and the role of state especially has become more interesting to investigate. In this study, theories and concepts regarding technology, technological globalisation and the position of developing countries was researched. The experience of newly industralized countries (NICs) attracting attention with the process of rapid industrial growth and technological catching-up has examined. In the light of this experience, technological development effort and science and tehcnology policies in our country was evaluated Key Words: Globalization, technology, technological development, technology policies, innovation, NICs, Turkey
Keywords: Teknoloji ve Devlet_Türkiye; Teknoloji_Gelişmekte Olan Ülkeler