PIC mikrodenetleyici ile üniversal motorda optimal hız uygulaması - Yılmaz, Musa (My University, 2004)
PIC MİKRODENETLEYİCİ İLE ÜNİVERSAL MOTORDA OPTİMAL HIZ UYGULAMASI PIC, Mikrokontrolör, Asembler, 16F73, 16C73, 16F84, Üniversal motor, Kontrol, Mikroişlemci, Mikrodenetleyici. Mikroişlemcilerle elektrik motorlarında hız kontrolü gerçekleştirme işlemi oldukça karmaşık, pahalı ve çok yer kaplaması gibi sakıncalara sahipti. Buna karşılık mikrokontrolörler ile yapılan hız kontrolü, bir yazılım basit bir donanım ile gerçekleştirilebilmektedir. Mikrokontolörler, mikroişlemcilerin ekonomik ve pratik olarak çözemediği her türlü kontrol problemine çözüm getirebilme yeteneği nedeni ile tercih edilmektedirler. Son yıllarda hızla geliştirilerek bir çok sahada kullanılmaya başlanmışlardır. Bu çalışmaya konu olan üniversal motor hız kontrol sisteminde PIC mikrokontrolörünün tercih edilmesinin bir nedeni de PIC'lerin üstün yetenekleridir. Çoğunlukla üniversal motor hız kontrollerinde biri peryot ölçümlü, diğeri frekans ölçümlü olmak üzere farklı iki yöntem kullanılmaktadır. Kontrol sistemimizde her iki yöntem uygulanmıştır. Motorun miline akuple bağlı takogeneratörden gelen geri besleme ile triyak tetikleme açıları değiştirilmiş ve değişen yük altında motorun hızının sabit kalması sağlanmıştır. Programın yazılımı asembler dilinde yazılmış olup, C veya Visual Basic programlama dillerinde yazılımı mümkündür. C ve Visual Basic programları ile programlama daha kolay olmasına rağmen derleyici programlarının temini maliyeti artırması nedeniyle çalışmamızda asembler dili kullanılmıştır. Bu çalışmada, PIC mikrokontrolörlerinin genel yapıları, temel özellikleri, çalışma prensipleri, avantajları ve tercih nedenleri anlatılmıştır. Özellikle 16XXX mikrokontrolörleri hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Ayrıca bu mikrokontrolörün çalışabilmesi için gerekli olan yardımcı elemanlar ile mikrokontrolörü programlayacak programlayıcı devre tanıtılmıştır. Sistemde kullanılan sayısal hız kontrol modülü hakkında bilgi verilmiştir. Programın çalışma prensibi ve programın yazılı metni sunulmuştur. Uygulama sonuçlarının yanısıra mikrokontrolörlü sistemin avantajları ve geliştirilmesiyle ilgili öneriler sunulmuştur. Haziran, 2004Musa YILMAZ

OPTIMAL SPEED APPLICATION ON UNIVERSAL MOTOR BY MEANS OF PIC MICROCONTROLLER Key Words: PIC, Microcontroller, Assembler, 16F73, 16C73, 16F84, Universal motor, Control, Microprocessor The speed control on the electrical motors by means of microprocessors was a very complex expensive and too much space covering drawbacks. However, the speed control made with micro-controllers can be realized with a simple hardware and software program. The microcontrollers are preferred because of their capability to find economical and practical solutions for of control problems that can't be solved by the microprocessors. Recently, they have been developed rapidly and been used in various fields. One of the reasons why PIC micro-controllers are preferred in our study on the universal motor speed control is the superior abilities of the PIC's. Generally, two different methods are used on the universal motor speed controls; one is the period measuring and the other is frequency measuring. Both methods are applied on our control system. With the feedback from the tachogenerator that is coupled to the motor shaft , the angles of the triac triggering are changed and the speed of motor is ensured to remain fix under the variable load. The software of the program is written in the assembler language and the software in C or Visual basic languages is possible. Though the programming in C or Visual Basic languages is easier, as the providing of assembler programs increases the cost, we use assembler language in our study. In this study, the general structures of PIC micro-controllers, their basic properties, working principles, advantages and why they are preferred are explained. Especially, the detailed information is given on 16XXX. Besides, the auxiliary members necessary for the operation of that micro-controller and programming circuit to program the micro-controller are explained. Information about the numeric speed control module used in the system is given. The working principle of the program and the written text of the program presented. In addition to the application results, the suggestions on the advantages and development of the micro-controller system are made. June ,2004 Musa YILMAZ
Keywords: Elektrik Motorları