Kurumsal iletişim çalışmalarının itibar yönetimine katkısı - Koçak, Sevinç (My University, 2010)
KURUMSAL İLETİŞİM ÇALIŞMALARININ İTİBAR YÖNETİMİNE KATKISI Bu çalışmada kurumsal iletişim çalışmalarının itibar yönetimine katkısı incelenmiştir. Türk tüketicisinde itibar olarak algılanan kavramların otomotiv sektörü bazında araştırıldığı bir çalışma ile desteklenmiştir. Kurumsal iletişim bir kurumun hem iç hem de dış iletişimini kapsayan bir süreçtir. Kurumsal iletişim süreci, kuruluşun araştırma, planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon, kontrol, ölçümleme ve değerlendirme gibi işletme süreçleriyle bir bütünü tamamlayan fonksiyonel bir ilişki içerisindedir. Sayılan bütün bu işletme süreçleri, kurumsal iletişimin, halkla ilişkiler, kurum içi iletişim, olay yönetimi, kriz iletişimi, sosyal sorumluluk çalışmaları, sosyal paydaşlarla ilişkiler ve lobicilik, reklam ve sponsorluk, yeni medyada iletişim çalışmaları ile koordineli bir şekilde yürütülmesi ile kuruluşa ait toplam bir imaj oluşur. Diğer bir deyişle, kuruluşun işletmeye ait süreçleri ile iletişim süreçlerinin bileşkesinden toplam bir algı oluşur. Bu toplam algı itibardır. İtibar kavramı ve itibar denilen bu algıya ilişkin yapılan araştırmalarda tüketicilerin, bir kuruluş ile ilgili olarak, ürün hizmet kalitesi, finansal performans, duygusal çekicilik, vizyon ve liderlik, çalışma ortamı ve sosyal sorumluluk başlıklarında irdelenen faaliyetlerine önem verdiklerini ortaya koymuştur. İtibarı oluşturan ve itibar katsayısı (RQ) denilen bu bileşenlere ek olarak, kuruluşun farklılaşma stratejisi, odaklanma stratejisi, gerçeklik ve şeffaflığı gibi unsurlar da itibarın oluşmasında etkin ve önemlidir. Kurumsal itibarın, bir bütün olarak işletmeye ilişkin yönetim ve iletişim süreçlerini kapsayan oldukça geniş alt bileşenlerle ilişkisi olduğu açıktır. İtibar yönetimi kurumsal kimliğin, kurum felsefesinin, kurum kültürünün, kurumsal davranışının ve kurum imajının dizaynı ile başlayan yönetimsel faaliyetlerinin bir bütünü olmaktadır. Günümüzde gelişen tüketici ilgileri ve profili ile kurumların içerisinde bulundukları uluslararası arenadaki toplam algılarını etkileyen değerlerdeki gelişmişliğe ve çeşitliliğe bağlı olarak, kurumsal itibar pek çok alt bileşenin bir bütünü olarak ortaya çıkmaktadır.

CONTRIBUTION OF CORPORATE COMMUNICATION STUDIES TO REPUTATION MANAGEMENT In this study, the contribution of corporate communication studies to “reputation management” has been analyzed. This has been supported by a study in which certain concepts recognized as reputation by Turkish consumers have been researched in terms of the automotive sector. Corporate communication is a process covering both internal and external communications of a corporation. The corporate communication process is in a functional relation with the business processes such as research, planning, organization, execution, coordination, supervision, computation and evaluation of a corporation. The total image of a corporation is created through the coordinative execution of all the above-mentioned business processes with corporate communications, public relations, intercompany communication, incident handling, crisis communications, social responsibility studies, relations and lobbying activities with social stakeholders, advertising and sponsorship, and communication studies in new media. In others words, a total perception arises from the combination of a corporation’s business and communication processes. This total perception is called “reputation”. The research studies conducted on the concept and perception of “reputation” have shown that consumers are mostly inclined to attach importance to the activities carried out in scope of product service quality, financial performance, emotional attractiveness, vision and leadership, working environment and social responsibility. In addition to the components which create reputation and are called reputation coefficients (RQ), the elements such as a corporation’s differentiation strategy, focusing strategy, reality and transparency are also important and play an active role in the creation of reputation. Reputation management is the combination of all the administrative activities starting from the corporate identity, corporate philosophy, corporate culture, corporate behavior and corporate image design.
Keywords: Hakla İlişkiler; İtibar Yönetimi; Kurumsal iletişim