Kepirtepe ve arifiye köy enstitüleri (1940-1946) - Esen, Zekeriya (My University, 2007)
Kepritepe ve Arifiye Köy Enstitüleri Türkiye genelinde açılan 21 köy enstitülerinden 2 tanesidir. Bu enstitülerden bahs etmeden önce enstitülerin genelinden bahs etmek gerekmektedir. Köy enstritüleri köylüyü aydınlatmak ve eğitmek amacıyla kurulmuştur. 1935’lerde Nüfusun %80’i köylerde yaşamaktadır. 40000 köy’ün 35000’ninde okul yoktu. Olanların da çoğu üçüncü sınıfa kadar eğitim vermektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kazanımlarının, Atatürk ilke ve inkılaplarının köylere ulaştırılabilmesi eğitimle olabilecekti. Bu nedenle köylü eğitim veren Köy Enstitüleri önemi çok büyüktür. Köy enstitülerinde teorinin yanında pratik eğitimde vardı. Tarım, inşaat, Biçki – dikiş, Demircilik, Marangozluk, Müzik aletlerini kullanma vb. alanlarda eğitim verilmektedir. Kepirtepe Köy Enstitüsü adını bölgenin arazi yapısından almaktadır. Halk dilinde “Kepir” ziraate pek elverişli olmayan, killi, ağır, kara bir toprağın adıdır. Etrafı bu saydığımız vasıfta tarlalarla çevrili olan tümsek yerlere de Kepirtepe denmiştir. Enstitüde bu tepede kurulduğu için bu adı almıştır. Her köy enstitülerinde kendi bölgelerine has uygulamalar vardır. Kepirtepede de arıcılık yapılmıştır. 1938 yılında Edirne’de Köy Öğretmen Okulu olarak kurulan; buradan Alpullu’ya nakledilen burada da arazinin darlığı nedeniyle Kıklareli’nin Lüleburgaz ilçesine taşınmıştır. 1954 yılında öğretmen okulu olarak adı değiştirilip, kapatılmıştır. Arifiye Köy Enstitüsü Adapazarı’nın Arifiye köyünde kurulmuştur. Arazi yapısı, “Bataklık, Sıtmalı, tarıma elverişli olmayan bir araziye” sahiptir. Bu enstitüde tarımla uğraşmanın yanında balıkçılıkla da uğraşılmıştır. Arifiye Köy Enstitüsü diğer köy enstitüleri gibi 1954 yılında kapatılmıştır.
Keywords: Tarih; Tarih_Köyler ve Kasabalar