Lübnan-Türkiye arasındaki ticari ilişkiler ve ekonomik yapısı üzerindeki etkileri - Ayas, Okan (My University, 2006)
Lübnan ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin esas alındığı bu tezde, Lübnan ve Türkiye ekonomisindeki gelişim süreçleri eldeki bulgular ışığında değerlendirilmiştir. Bu çalışmada bu iki ülkenin ekonomik yapısındaki değişim ilerleyen yıllardaki istatistiklerde kendini açıkça ortaya koymuştur. Uzun bir zaman süreci içinde ele alınan ticari ilişkilerde ülke ekonomilerinin geldikleri noktalar, başlangıçtaki ticari ilişkiler ile bugünkü arasındaki fark net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Önemli hususların başında gelen konu ise Lübnan ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin yeterli birikime ulaşamadığıdır. Geçmişten günümüze kadar Türkiye’nin daha ağır bastığı ticari ilişkiler zaman zaman ufak sıçramalar göstermiş olsa da belirli bir istikrar sağlanamamıştır. Burada söylenebilecek olumlu durum ise ikili ticari ilişkilerin hep (az da olsa) yükselerek ilerlediğidir. Yalnız bu ilerleme diğer Ortadoğu ülkeleri ile olan ilişkiler göz önüne alındığında oldukça zayıf kalmaktadır. Ortaya konan istatistiklerde dikkat edilmesi gereken bir husus da Lübnan kaynakları ile Türk kaynaklarının zaman zaman çelişki göstermesidir. Bu durumun sebebi ise iki ülke arasındaki gümrük işlemlerinin farklı değerlendirilmesidir. Bazı mallar gümrük dışı bazıları ise gümrüğe tutulmakta buda ortaya çok sık olmasa da farklı değerlerin çıkmasına neden olmaktadır.

In this research which is based on the commercial relations between Turkey and Lebanon, the process of growth of Turkish and Lebanese economy is studied with regard to the data collected. In this study, the change in the economical structure of the aforementioned countries has appeared clearly as a result of the statistics done afterwards. After studying the long-term commercial relations, the differences between the commercial relations at the beginning and now between these two countries can clearly be seen. One of the most outstanding issues is that the commercial relations between Turkey and Lebanon hasn’t had a sufficent background yet. Despite Turkey’s occassional stronger commercial enterprises, an ultimate stability hasn’t been able to be reached. What we can optimisticly state here is that the commercial relations between these two countries are in progress. However, when the commercial relations with the other Middle East countries are considered, this progress seems to be rather less powerful. Another issue to be considered as a result of the statistics done so far is the contradiction between the Turkish and the Lebanese resources. The reason of this contradiction is the different criteria in evaluating the customs process. Some products are registered, whereas the others are not; and this causes different evaluations.
Keywords: Ortadoğu Ülkeleri_Ekonomi; Türkiye_Dış İlişkiler_Lübnan; Türkiye_Ticaret_Lübnan; Uluslararası İlişkiler_Türkiye