Zencânî ve Tahrîcu’l-furû‘ ale’l - usûl adlı eseri - Keskin, Halenur (My University, 2013)
ZENCÂNÎ VE TAHRÎCU’L-FURÛ‘ ALE’L-USÛL ADLI ESERİ Zencânî’nin hayatı ve Tahrîcü’l-fürû ale’l-usûl isimli eserinin konu edildiği bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Zencânî’nin hayatı, ilmî şahsiyeti ve eserleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise fıkıh edebiyatında ayrı bir türü oluşturan tahrîcü’l-fürû ale’l-usûl edebiyatına yer verilmiştir. Bu bölümde tahrîc kavramı, tahrîcü’l-fürû ale’l-usûl edebiyatının ilişkili olduğu kavâid, furûk, eşbah ve nezâir, hilaf ve cedel ilimleri tanıtılarak bu edebiyatta öne çıkan altı eser hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölüm ise Zencânî’nin Tahrîcü’l-fürû ale’l-usûl isimli eserine tahsis edilerek, eserin te’lif amacı ve ilgili edebiyat içerisindeki konumu hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Ayrıca bu bölümde Zencânî’nin eserinde zikrettiği asıllar ile bu asıllardan çıkarılan fürû örnekler sunulmuştur. Fıkıh, Zencânî, Tahrîcü’l-fürû ale’l-usûl.

ZANJĀNĪ AND HIS BOOK NAMED TAKHRĪJ AL- FURŪ‘ ‘ALĀ AL-USŪL This study is about Zanjānī’s biography and his work named Takhrīj al-Furū‘ ‘alā al-Usūl consists of three chapters. In the first chapter, the biography of Zanjānī, his scientific characteristics and works are given in details. In the second chapter, takhrīj al-furū‘ ‘alā al-usūl literature which is a seperate part of fiqh literature is considered. In this chapter, the concept of takhrij, qawā‘id, furūq, esbah and nazāir, khilaf and cedel sciences which are related to takhrīj al-furū‘ ‘alā al-usūl literature are introduced. Six outstanding examples of this literature are studied. Last chapter is allocated to Zanjānī’s book named Takhrīj al-Furū‘ ‘alā al-Usūl. The purpose of publishing this book and its position in the literature are evaluated. Moreover, the principles Zanjānī addresses in his book and instances inferred from these principles are presented. Fıqh, Zanjānī, Takhrīj al-Furū‘ ‘alā al-Usūl
Keywords: Biyografi; Fıkıh; İslam Dini; İslam Hukuku; Zencani