Mücadele dayalı argümantasyon destekli öğrenme ile matematiksel zihin alışkanlıklarının gelişimi ve uygulama tasarımı - Bibican, Caner (My University, 2025)
Çalışma, ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel model ile uygulanmış ve 24 (13 kadın,11 erkek) gönüllü taekwondo sporcusu ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar kontrol (n:10) ve çalışma grubu (n:14) olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Kontrol grubu genel taekwondo çalışmalarına devam ederken çalışma grubu 4 hafta boyunca haftada 3 kez taekwondo antrenmanına ek olarak özel tasarlanmış sistem ile ek seanslar yapmıştır. Sporcudan farklı zaman içerisinde 10 farklı teknikte görsel ve işitsel uyaranlar yolu ile vuruş yapmasını sağlayacak bilgisayar tabanlı bir sistem oluşturulmuştur. Hareket süresi tespitini sağlayan bu sistem ile ayrıca antrenman düzeneği olarak kullanılabilmekte ve vuruş zamanlarını ve vuruş yerlerini belleğe kaydederek sporcunun gelişimi açısından daha sonra incelemeye olanak tanımaktadır. Verilerin analizi için nonparametrik testlerden K Independent Test kullanılmıştır. Sporcuların rastgele 10 farklı teknikte toplam hareket süreleri incelendiğinde çalışma grubunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu fakat kontrol grubunda olmadığı tespit edilmiştir (p<0,05). Çalışma grubunun kontrol grubundan çok daha kısa hareket süresine sahip olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, mücadele sporları sporcuları için tasarlanan cihaz sayesinde cinsiyet, spor yılı, yaş gözetmeden hareket süresinin azaldığı tespit edilmiştir.

The study was implemented with a quasi-experimental model with a pre-test post-test control group and was carried out with 24 (13 female, 11 male) volunteer taekwondo athletes. Participants were divided into two: control (n:10) and study group (n:14). While the control group continued their general taekwondo training, the study group performed additional sessions with a specially designed system in addition to taekwondo training 3 times a week for 4 weeks. A computer-based system has been created that will allow the athlete to hit 10 different techniques at different times through visual and auditory stimuli. With this system, which enables movement time detection, it can also be used as a training device and allows later review in terms of the athlete's development by recording the kick times and hit locations in memory. K Independent Test, one of the nonparametric tests, was used for data analysis. When the total movement times of the athletes in 10 different random techniques were analysed, it was determined that there was a statistically significant difference in the study group but not in the control group (p<0.05). It was observed that the study group had a much shorter movement time than the control group. As a result, thanks to the devicede signed for combat sports athletes, improvement was observed regardless of gender, sports year or age.
Development of mathematical habits of mind and application design through problem based argumentation supported learning
Keywords: auditory stimulus; Bilişim hizmetleri; combat sports; Görsel uyaran; Information services; işitsel uyaran; mücadele sporları; reaction time; Spor; Sports; taekwondo; tepki süresi; Visual stimulus