Ortaokul matematik öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi ve uzaktan eğitime yönelik tutumlarının incelenmesi - Gönül, Betül (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı, ortaokul matematik öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgi düzeyleri ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma yöntemi olarak nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini İzmir ili Buca ilçesinde yer alan okullarda görev yapan 105 ortaokul matematik öğretmeni oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi(TPAB) Ölçeği ve Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum(UEYT) ölçeği uygulanmıştır. Ölçeklerle toparlanan veriler bir istatistik paket aracılığıyla analiz edilmiş, frekans tabloları ve tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Elde edilen analiz bulgularında öğretmenlerin TPAB düzeyleri yeterli bulunurken; UEYT düzeylerinin orta seviyede olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin TPAB düzeyleri ve UEYT’leri arasında anlamlı ilişkiye rastlanmamıştır. Söz konusu bulgular çerçevesinde TPAB seviyelerinin UEYT’leri seviyeleri üzerine etkiye sahip olmadığı, bütün bu bulguların yanı sıra gerçekleştirilen ANOVA testi neticesinde eğitimcilerin mesleki kıdem yılı ile TPAB alt boyutlarından teknolojik alan bilgisi düzeyleri, teknoloji bilgi düzeyleri ve pedagojik alan bilgi seviyelerinin anlamlı düzeyde fark gösterdiği saptanmıştır. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda araştırmacı ve uygulayıcılara öneriler sunulmuştur.

The aim of this study is to examine the relationship between secondary school mathematics teachers' technological pedagogical knowledge levels and their attitudes towards distance education. As a research method, the relational survey model, one of the quantitative research designs, was used. The sample of the study consisted of 105 secondary school mathematics teachers working in schools located in Buca district of İzmir province. Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) Scale and Attitude Towards Distance Education (UEYT) scale were used as data collection tools. Data collected with scales were analyzed through a statistical package program, frequency tables and descriptive statistics were used. While the TPACK levels of the teachers were found to be sufficient in the analysis findings obtained; It was observed that the EAT levels were moderate. No significant relationship was found between teachers' TPACK levels and NEAT. Within the framework of the aforementioned findings, it was determined that TPACK levels did not have an effect on the levels of NSITs, and as a result of the ANOVA test performed in addition to all these findings, there was a significant difference between the professional seniority year of the educators and the technological content knowledge levels, technology knowledge levels and pedagogical content knowledge levels from the TPACK sub-dimensions. . In line with the results of the study, suggestions were presented to researchers and practitioners.
Investigation of technological pedagogical content knowledge and attitude toward distance education of middle school mathematics teachers
Keywords: Attitude toward distance education; Attitudes; Distance education; Matematik öğretmenleri; Mathematics teachers; Middle school mathematics teacher; Ortaokul matematik öğretmeni; Technological pedagogical content knowledge; Teknolojik pedagojik alan bilgisi; Training of; Tutumlar; Uzaktan eğitim; Uzaktan eğitime yönelik tutum; Yetiştirilmesi