Kamu sektöründe ISO 9000 ve bir sağlık kuruluşunda uygulanması - Yıldırım, Abdulkadir (My University, 2001)
Teknolojinin hızla ilerlediği, bilinçli ve istediği şeye, istediği anda, ulaşabilen tüketicilerin yer aldığı günümüz toplumunda tercih edilmek için öncelikle fark edilmemiz, daha sonra vazgeçilmemek için mükemmel olmamız, mükemmel üretmemiz ve pazarlamamız gerekmektedir. Hal böyle olunca, bu şartlar içerisinde var olabilmenin yegâne koşulu; müşterimizi tatmin ederek elde tutmak olmaktadır. Bu ise kalitemizi kanıtlamak ve bunu sürdürmekle mümkün olmaktadır. Bu tez çalışmasıyla kalite uygulamasının kamu sektöründe nasıl uygulanabileceği, bir sağlık kuruluşunda uygulamasıyla anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümünde kamu yönetiminin ne olduğu ve tarihsel gelişimi, kamu işletmelerinin neler olduğu, kamu yönetimi ile özel yönetimi arasındaki fark ve benzerliklikler, kamu yönetiminin sorunları ve kamu hizmetlerinde kalite anlatılmıştır. Üçüncü bölümde kalite ile ilgili kavramlara yer verilmiş olup, bunlardan kalitenin tanımı ve tarihsel gelişimi ile kaliteyi etkileyen temel faktörler, kalite güvencesi, standart, ISO 9000 ve Toplam Kalite Yönetimi hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde, kalite güvence sistemi ve ISO 9000 standartları üzerinde durulmuş ve kalite güvence sisteminin anlamı, tarihsel gelişimi, sağladığı yararlar, ISO 9000 standartlarının çeşitleri, uygulamada yapılan hatalar ve yaşanan sorunlar ile ISO 9000'de 2000 yılında yapılan revizyon ile gelen yenilikler ve son olarak ISO 9000'den Toplam Kalite Yönetimi'ne geçiş anlatılmıştır. Beşinci bölümde bir firmada ISO 9000 Kalite Güvence Sistemi kurulması çalışmalarının nasıl olacağı üzerinde durulmuş ve bir firmada Kalite Güvence Sistemi kurulması için neler yapılması gerektiği adım adım anlatılmıştır. Son bölümde ise bir sağlık kuruluşunda uygulama konusu, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi TS-ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi uygulamalarından bahsedilerek, tüm ISO 9001 maddelerinin bir hastanede nasıl uygulanması gerektiği örnek prosedürlerle birlikte açıklanmaya çalışılmıştır.

In our days communities, which technology is radiply progressing and consumers who can reach to any needs at any time, you have to be noticed to be preferable and after to be inalienabel you have to be perfect; a perfect production and marketing. The only way to survive in such condition is to satisfy the consumer and hold it in hand. And this possible with proving and continueing the quality. In this thesis study the quality application in public sector is shown in a application in a health foundation. What is public administration and it's historical developments, what public corporations are, the difference and similarities between public administrations and private administration and the quality in public services are stated in the second division. Concepts related with quality, the delinition of quality and it's historical development, factors that effect quality, quality assurance standarts, ISO 9000 and information about Total Quality Management are stated in third division. Quality assurance systems and ISO 9000 standarts, the meaning of quality assurance, the historical developments, the benefits of it, the variety of and problems lived, revisions made in the year 2000 in ISO 9000, the innovations and at last transition from ISO 9000 to Total Quality Managment ar stated in thi fourth division. How ISO 9000 Quality Assurance System established in a firm and to establish Quality Assurance System to a firm is stated step bay step in the fifth division. In the last division the application in a health foundation subject, the application of TS-ISO 9001 Quality Assurance System is shown in GATA Haydarpasa Education Hospital and how all ISO 9001 matterials are going to be applied in a hospitals are stated with sample procedures.
Keywords: Iso 9000; Kalite Yönetimi; Sağlık Hizmetleri