F-18 FDG PET/BT’de Çölyak hastalığı - KESİM, SELİN; ENGÜR, CEREN ÖZGE; FİLİZOĞLU, NUH; ÖZGÜVEN, SALİH; ÖNEŞ, TUNÇ; TUROĞLU, HALİL TURGUT; ERDİL, TANJU YUSUF; BALABAN GENÇ, ZEYNEP CEREN (My University, 2022)
Amaç: Çölyak hastalığı, dünya nüfusunun %0,6 ile %1’ini etkileyen, tahıl ürünlerindeki gliadin antijenine karşı antikor üretilmesine neden olan, glutensiz diyetle tedavi edilebilir otoimmün bir hastalıktır. Tanısı ilk basamakta serolojik testler ile ve altın standart olarak ince bağırsak biyopsisi ile koyulur. Bu olgu sunumunda, çölyak hastalığı ile takipli olgunun F-18 florodeoksiglukoz (FDG) pozitron emisyon tomografisi/ bilgisayarlı tomografi (PET/BT) tetkiki bulguları sunulmuştur. Yöntem: Çölyak hastalığı tanılı, anti glutaminaz IgA ve anti gliadin IgA antikorları >200 olarak ölçülen, histopatolojik incelemelerinde villöz atrofi, kript hiperplazisi ve lenfoid hiperplazi raporlanan, 55 yaşında erkek hastadan; klinik izlemde pansitopeni ve dirençli diare gelişmesi nedeniyle malignite tarama amaçlıyla F-18 FDG PET/BT tetkiki istendi. Bulgular: F-18 FDG PET/BT tetkikinde; ince bağırsak segmentlerinde diffüz orta düzeyde FDG tutulumu, dalak/karaciğer metabolik aktivite oranında dalak lehine artış ve deri altı yağlı planlarda ödematöz değişiklikler, bilateral plevral effüzyon, batın ve pelviste serbest sıvı saptanmıştır. Sonuç: Çölyak hastalığında; gliadin antijeninin CD4 ilişkili T-hücrelerle etkileşimi, villöz atrofi ve kript hiperplazisi ile sonuçlanan doku hasarına ve kronik ishal, kilo kaybı, karında şişkinlik ve malabsorbsiyon semptomlarına neden olur. İnce bağırsak ansları özellikle de tanı koydurucu biyopsi örneklemesinin yapıldığı duodenum tutulumu, çölyak hastalığıiçin tipiktir. Bağırsak mukozasında yer alan villuslardaki enflamatuvar infiltrasyona bağlı olarak artan diffüz F-18 FDG tutulumu tedaviye uyumsuz çölyak hastalarında görülebilir. Kortikosteroid tedavisine yanıt alınamaması, hepatosplenomegali, batında asit ve obstrüksiyon bulgularının gelişmesi, uzun dönemde gastrointestinal sistem maligniteleri ve intestinal lenfomalar gelişme riski nedeniyle yakın takip edilmelidir. Anahtar Kelimeler: F-18 FDG PET/BT, çölyak hastalığı, pansitopeni, malignite
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Nükleer Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Nuclear medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIP, GENEL & DAHİLİ; RADYOLOJİ, NÜKLEER TIP ve MEDİKAL GÖRÜNTÜLEME; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; RADIOLOGY, NUCLEAR MEDICINE & MEDICAL IMAGING; Radyoloji ve Ultrason Teknolojisi; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Radyoloji, Nükleer Tıp ve Görüntüleme; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Radiological and Ultrasound Technology; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Radiology, Nuclear Medicine and Imaging; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine