Ortapedik özürlülerin günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlıklarının yaşam kalitelerine etkisi - Kaya, Çiçek (My University, 2006)
Bu tez çalışmasının amacı; ortopedik özürlülerin sağlıkla ilişkili yaşam kaliteleri ve günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlıkları ve sosyo-demografik-ekonomik özellikleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu araştırma İstanbul’da ki 70. Yıl Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile 75.Yıl Fizik Tedavi ve Esenlendirme Hastanesinde yatarak hizmet alan 15 yaş ve üstü 240 ortopedik özürlünün katılımı ile yapılmıştır. Çalışmaya katılan ortopedik özürlülere SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığı ölçmek için Modifiye Barthel İndeks ile hasta tanıtım formu uygulanmıştır. Çalışmamıza katılan ortopedik özürlülerin yaş ortalamaları 53.3±18,1(SD) olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılanların, %57,5’ini kadınlar oluşturmuştur ve %58,8’i ise evli olduklarını bildirmişlerdir. Çalışmamızda ortopedik özürlülerin yaş ile zindelik/ yorgunluk (canlılık) değerleri arasında istatistiksel olarak ters yönde bir ilişki gözlenmiştir (r=-0,14, p=0,03). Barthel İndeks ile SF-36 fiziksel fonksiyon değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p=0,001). Tam bağımlı özürlülerin fiziksel fonksiyon değerleri orta derecede bağımlı, hafif derecede bağımlı ve tam bağımsız özürlülerin fiziksel fonksiyon değerlerinden anlamlı derecede düşük bulunmuştur ( p= 0,001). İleri derecede bağımlı özürlülerin sosyal fonksiyon değerleri tam bağımsız özürlülerin sosyal fonksiyon değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,01). Sonuç olarak; ortopedik özürlülerin günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlıklarının düşmesi onların fiziksel sağlıklarını, sosyal fonksiyonlarını ve canlılık durumlarını olumsuz etkilemekte ve yaşam kalitelerini düşürmektedir. Ortopedik özürlülerde rehabilitasyon sürecinin geliştirilmesiyle fonsiyonel bağımsızlığın arttırılarak yaşam kalitesinin yükseltilebileceği düşünülmektedir.

THE IMPACT OF INDEPENDENCE IN ACTIVITIES OF DAILY LIVIG TO QUALITY OF LIFE IN ORTHOPEDICALLY DİSABLED PEOPLE The aim of this study is to search the relation between orthopedically disabled people’s health related quality of life, independence in daily living activities and socio-demographical-economical characteristics. This search is conducted with orthopedically disabled people, who are fifteen and older and hospitalized in 70. Yıl Physical Therapy and Rehabilitation Hospital and 75. Yıl Physical Therapy and Rehabilitation Hospital, in İstanbul.SF-36 Quality of Life Measure, Modified Barthel Index and patient description forms are applied to 240 orthopedically disabled people who participate in our study. The mean age of orthopedically disabled people who participate in our study is 53.3±18,1(SD), 57 % of this population is female and 58.8 % of this population is married. Statisticaly significant negative correlation is observed between age and SF-36 vitality values ( r = - 0,14 ; p = 0,03). A statisticaly significant difference is found between Barthel Index and SF-36 physical function values ( p= 0,001). Physical function values of totally dependent disabled people are significantly lower than moderately and weakly dependent ones ( p= 0,001). The SF-36 social function values of strongly dependent peolpe are are significantly lower than independent ones ( p= 0,01). As a result, having less independence in activities of daily living in orthopedically disabled people affects their phsical health, social activities and condition of vitality negatively and so, their quality of life is getting lower. By the developing of rehabilitation process, physical function increases and so, quality of life can be rised.
Keywords: Bedensel Engelliler; Halk Sağlığı; Özürlüler_Sosyal Durum