Pulmoner Alveolar Proteinozis Tanılı Pediatrik Hastalarda Alternatif Akciğer İzolasyon Tekniği - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Pulmoner alveolar proteinozis (PAP) tanılı çocuklara uygulanan akciğer lavajı sırasında akciğer izolasyonunun sağlanması aneste- zistlere zorluklar yaşatır. Çocuklarda akciğer lavajının gerçekleşti- rilmesi için kabul edilmiş bir teknik mevcut değildir; tanımlanan her tekniğin kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır. Bu olgu sunumunda, sol akciğer lavajı gerçekleştirilen PAP tanılı 2,5 ya- şında bir hastayı tanımladık. Akciğer izolasyonu ''Fogarty'' kateter ile sağlanırken lavaj ''feeding'' tüp aracılığıyla gerçekleştirildi; sağ akciğer rijid bronkoskop yardımıyla ventile edildi. Uyguladığımız tekniğin, iki bronş girişinin doğrudan görüntülenebilmesi sayesin- de, lavaj yapılan akciğer bronşundaki olası kateter dislokasyonu- nun erken farkedilmesini sağladığını, dolayısıyla kontralateral ak- ciğerin kontaminasyon riskini tamamen ortadan kaldırarak etkin ve güvenilir olduğunu düşünmekteyiz. Bu olguda tanımlanan tek taraflı akciğer izolasyonu ve lavaj tekniğinin PAP tanılı diğer pe- diatrik hastalarda da alternatif bir yöntem olarak uygulanabilirliği bildirilmiştir

Lung isolation during the lung lavage of children with pulmonary alveolar proteinosis (PAP) poses challenges to anaesthesiologists. There is no established technique in the management of lung lavage in children; each described technique has its own advantages and disadvantages. We described a patient (2.5-year-old) with PAP, who has undergone left lung lavage. While his lung was isolated by a Fogarty catheter, lavage was performed via a feeding tube, and the right lung was ventilated with a rigid bronchoscope. We suggested that the technique we used was safe and effective because it enabled direct visualisation of both bronchi entrances, allowing early recognition of any possible catheter dislocations at the bronchus of the lavaged lung, completely eliminating the risk of contralateral lung contamination. This case reports an alternative unilateral lung isolation and lavage technique that may be applicable to other paediatric patients with PAP
An Alternative Lung Isolation Technique in Paediatric Pulmonary Alveolar Proteinosis
Keywords: Solunum Sistemi