Türk tenisçilerinin omuz ağrısı ve omuz sorunları insidansı ve nedenlerinin araştırılması - Ercan, Hasan (My University, 1999)
Tüm sporlarda olduğu gibi, teniste de tenis oyununa özgü sakatlıklar olmaktadır. Omuz bölgesi sorunları tenis oyuncularında görülen sakatlıklar içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada da, Türkiye'deki milli takım ve lig oyuncuları ile igili omuz bölgesi sorunları araştırılmıştır. Omuz bölgesi sorunlarının tenis oyuncularında oluş nedenleri ve görülüş sıklıklıları, araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Araştırma modeli olarak tarama modellerinden kesitsel model kullanılmıştır. Araştırmanın uygulama alanı Türkiye' deki milli takım oyuncuları ve Türkiye`nin en iyi tenis takımlarının olduğu kulüplerin oyuncularıdır. Örneklem olarak; Türkiye`de ki en başarılı tenisçiler arasında bulunan, gençler ve büyükler kategorilerinde oynayan; 18 bayan, 47 erkek tenisçi ile kulüplerine gidilerek, Türkiye Şampiyonaları takip edilerek bire bir görüşmelerle tenisçilere anket formları doldurtulmuştur. Araştırmada 63 tenisçiye anket formu doldurtulmuştur. Anket formları bire bir görüşme yöntemi ile tenisçilere verildikten sonra, anket formları üzerinde gerekli kodlamalar yapılarak, veriler SPSS bilgisayar paket programında istatiksel analizlere tabii tutulmuştur. Sıklık analizi yapılmış ve çapraz tablolama ile Ki-kare test istatistiği kullanılmıştır. Anlamlılık seviyesi P değeri 0,05 seçilmiştir. Çalışma sonucunda; Türk tenisçilerinin % 29`unda omuz ağrısı % 22`inde omuz sakatlığı saptanmıştır. Ancak bu oranlar Dünya sıralamasında üst sıralarda bulunan tenisçilerle karşılaştırıldığında, bazı kuşkular ortaya çıkmaktadır. Özellikle antrenman sıklığı, süresi ve şekli arasında büyük farklar göze çarpmaktadır. Çalışmada elde edilen sonuçlarda; - Omuz ağrısı ile milli olma arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur, - Omuz sakatlığı ile raket tansiyonu arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Türk tenisçileri ile yabancı tenisçilerin çalışmaları arasındaki fark, Türkiye`deki tenis oyuncusu sayısı ile diğer ülkelerdeki tenis oyuncusu sayısı arasındaki büyük fark araştırmadan beklenilen sonuçların ortaya çıkmasını engellemektedir. Like in all areas of sports, tennis has got it's unique category of injuries. Rotator cuff area problems account for most of the injuries for tennis players. In order to investigate the problem for the Turkish tennis players, we have selected National Team players, club members participated in the National Championship as the research populations. As an example; 18 women and 47 men tennis players were selected from junior and senior categories among the successful tennis players in Turkey. They were interwieved face to face during the Turkey championship and in their clubs. In this research, we have studied 63 tennis players as our sample group. The questionnaires are completed in in-deep interviews with each tennis player in our sample. SPSS-PC statistical program has been used to test the hypothesis and after frequency analysis and cross sectional qui-square distribution has been used. For statistically meaningfulness, P value is 0,05. After the questionnaire, 29 % of the Turkish tennis players reported pain in the rotator cuff area and 22 % reported injuries in the rotator cuff area. However these ratios appear to be doubtful compared to the ratios of world class tennis players. Especially practice frequencies, duration of practices and the content of practices vary to great extend. After completion of the analysis there are two major founding: - There is a meaningful correlation between being a national tennis player and rotator cuff pain - There is a meaningful correlation between rotator cuff injuries and racket tension The difference of practicing styles and contents, the number of tennis players between Turkey and other countries createsthe major obstacles for us to reach expected results in our research.
Keywords: SPOR-SPORCU SAĞLIĞI; SPOR-TENİS-SPORCULAR