The effects of narcissism on the relationship between networking ability and attitude towards internationalization - Ayan, Dilek (My University, 2010)
kurma yeteneği, Narsisizm, Uluslararasılaşma Tutumu ÖZET Bu araştırma ile ilişki ağı (network) kurma yeteneğinin, uluslararasılaşma tutumu üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca narsisizmin uyumlu ve uyumsuz boyutlarının, ilişki ağı kurma yeteneği ile uluslararasılaşma tutumu arasındaki olası ilişkideki rolü de incelenmiştir. Çalışma kapsamında, network kurma davranışlarının ve yöneticilerin network yeteneklerinin örgütler açısından önemi ortaya konulmuştur. Literatür taraması ile network kurma, uluslararasılaşma ve narsisizm kavramları ile söz konusu kavramlar arasındaki ilişkiler tanımlanmıştır. Çalışmanın saha araştırması bölümünde, ilişki ağı kurma yeteneği ile uluslararasılaşma tutumu arasındaki ilişki ve bu ilişki üzerinde uyumlu ve uyumsuz narsisizm boyutlarının etkisi sınanmıştır. Araştırma modeli, farklı sektörlerde yönetici olarak çalışan 130 kişiden alınan veriler doğrultusunda test edilmiştir. Bulgular ilişki ağı kurma yeteneğinin, uluslararasılaşma tutumu üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Ancak seçilen narsisizm boyutlarının söz konusu ilişki üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Networking Ability, Narcissism, Attitude towards Internationalization

This study has attempted to understand the effects of networking ability on attitude towards internationalization. Moreover, it is aimed to identify the moderator role of adaptive and maladaptive narcissism dimensions on this relationship. In scope of the research, the importance of networking behaviours and managers’ networking ability for organizations is examined. Furthermore, the effects of networking ability and narcissism on attitude towards internationalization are investigated via demonstrating networking, internationalization and narcissism concepts in the frame of literature. In the research part of the study, the relationship between networking ability and attitude towards internationalization of managers and the moderator effect of adaptive and maladaptive aspects of narcissism on this relationship is evaluated. The research model was tested with the data gathered from 130 participants who work as managers in different sectors. The results showed that networking ability is effective on internationalization attitudes of managers. However, narcissistic characteristics have no effect on this relationship.
Keywords: Narsisizm; Örgütsel Davranış; Uluslararasılaşma Tutumu