Lean management in der windenergie dargestellt am beispiel innovative windpower AG - Sağlam, Feyza (My University, 2009)
Tüketim alışkanlıklarının değişmesi, ürün çeşitliliği ve ürün kullanım sürelerinin kısalmas firmaların üretim maliyetlerinin atmasına neden olmuştur. Bu gelişmeler uluslararası firmaların üretim zincirlerini yeniden yapılandırmalarını gerekli kılmıştır. Uluslararası firmalar yeni pazarları değerlendirmenin yanı sıra maliyet avantajları elde etmek, nitelikli iş gücünden faydalanmak, girdi tedariki ve daha fazla verim gibi rekabet avantajları da elde etmek için üretimlerini dış kaynaklardan temin etmektedirler. Bu çalışmada yalın üretim teknikleri ve firmaların üretim sürecinde daha fazla verim elde etme methodları irdelendi. Bu methodlar ışığında Enerji sektöründe rüzgar türbini üreticisi olan Innovative Windpower AG’nin yalın üretim methodlarını uygulaması, bu methodları uygularken hangi yolu izlediği ve uygulama sonucunda elde etmiş olduğu başarı ve hataların karşılaştırılması yapıldı. Teorik bilgiyi desteklemek amacı ile Innovative Windpower AG yöneticilerinden destek alınmıştır. Çalışmanın sonunda firmanın güçlü olduğu yönler tedarikçilerle kurmuş olduğu güçlü iletişim ağı ile üretim sürecini kısaltması ancak çalışan motivasyonunda aynı oranda başarı gösterememiş olması sıralanabilir. Firmanın kalifiye insan gücüne daha fazla yatırım yapması ve bu sayede üretim kapasitesini arttırması, güçlü rekabet koşıulları yaşanan küresel pazarda daha hızlı ve esnek hareket etmesini sağlayacaktır.

LEAN MANAGEMENT IN DER WINDENERGIE: DARGSTELLT AM BEISPIEL INNOVATIVE WINDPOWER AG Die Veränderungen bei dem Konsumverhalten, die Diversifizierung der Produkte und die Verkürzung des Produktslebenzyklus wurden die Produktionskosten des Unternehmens gesteigert. Im Zeitalter der Globalisierung müssen internationale Unternehmen ihre Wertketten und Kostenstruktur neu gestalten. Internationale Unternehmen verlagern ihre Wertkette oder Teile ihrer Wertkette, nicht nur um neue Märkte zu erschließen, sondern erzielen auch Verbesserung der Wettbewerbsvorteile wie Ausnützen von Kosten unterschieden, Zugang zu qualifizierten Arbeitskräften, natürlichen Ressourcen und steigende Produktionskapazitäten. . In dieser Arbeit werden Lean Management und die Bestandteilen des Lean Managements untergesucht. Um den theoretischen Teil der Arbeit zu unterstützen wird ein Unternehmen von der Wind Energie als ein Beispiel durchgeführt. Die Stärken des Unternehmens sind die starken Beziehungen mit den Lieferanten Verkürzung bei der Produktionsphase einer Windkraftanlage, insofern die Motivation der Mitarbeiter ist seine Schwächen. Auf der globalen Markt wurden die hochqualifizierte Mitarbeiter die Wettbewerbsfähigkeiten des Unternehmens starker und flexibel.
Keywords: Rüzgar Türbini; Üretim Yönetimi; Yalın Üretim