Zebra balığı’nın (Branchydanio rerio) primordiyal germ hücrelerinin göç sürecinde deltamethrin uygulamasının etkileri - Koç, Nazan Deniz (My University, 2008)
ZEBRA BALIĞI’NIN (Branchydanio rerio) PRİMORDİYAL GERM HÜCRELERİNİN GÖÇ SÜRECİNDE DELTAMETHRİN UYGULAMASININ ETKİLERİ Bu araştırmada Zebra Balığı (Branchydanio rerio)’nda embriyonik ve larval dönemde primordiyal germ hücrelerinin (PGH) histolojik tespiti yapıldıktan sonra, Deltamethrin uygulaması sonucunda bu hücrelerin histolojik yapıları ve göç yollarında meydana gelen farklılıklar incelendi. Primordiyal germ hücreleri, yumurtanın döllenmesinden sonra segmentasyon aşamasında ilk kez tanımlandı. Somatik hücrelerden morfolojik ve histolojik yönden farklı olduğu bilinen bu hücrelerin embriyo ve larva gelişim evrelerinde morfolojilerinde ve histolojilerinde değişiklikler gözlendi. Primordiyal germ hücreleri, morfolojik özelliklerine, yani yuvarlak şekillerine, geniş boyutlarına, büyük nukleuslarına ve belirgin çekirdek zarlarına bakılarak tanımlandı. Döllenmenin ilk günlerinde blastodermin çevresinde, vitellüse komşu olan bölgede normalden büyük olan primordiyal germ hücreleri gözlendi. Gelişimin ilerlemesi ile bu hücrelerin vitellüs kesesinin anteriyor bölgesi ile somitlerin altında kümelendiği izlendi. Primordiyal germ hücrelerinin ince yapı çalışmalarında hücre nukleusu düzensiz çekirdek sınırlarına sahipti. Sitoplazmada ribozom, glikojen granülleri, çok sayıda mitokondri bulunmasına karşı, Endoplazmik Retikulum ve Golgi Kompleksi iyi gelişmemişti. Bu hücrelerin tespitinde önemli rol oynayan Nuage materyallerinin (bulutsu yapı) mitokondri çevresinde yoğunlaştığı görüldü. Düşük dozda Deltamethrin uygulanan deney gruplarında primordiyal germ hücrelerinde morfolojik yönden çok fazla değişiklik gözlenmedi. Ancak, hücre boyutlarında küçülme olduğu tespit edildi. Deltamethrin dozunun artmasına bağlı olarak zebra balığı embriyo ve larvalarında ölüm oranında artma gözlendi. Bu deney gruplarında primordiyal germ hücreleri deltamethrin miktarının artması hücre morfolojilerinde bozulma izlendi. Gelişimin ilerlemesi ile primordiyal germ hücreleri artık kesitlerde görülemedi. Doz artışına ve süreye bağlı olarak primordiyal germ hücre sayılarında azalma, yapılarında bozulma gözlendi. Yüksek dozda Deltamethrin uygulaması sonucunda primordiyal germ hücrelerinin sayıları azaldı, izlenebilenler de daha küçülmüştü. Elektron mikroskobu bulgularında ise primordiyal germ hücrelerinin genel görünümleri tam olarak oval bir şekle sahip olmadığı ve hücre nukleusunun düzensiz sınırlara sahip olduğu gözlendi. Mitokondri yapısında bozulmalar, kristalar arasında açık alanlar izlendi. Mitokondri, sitoplazma ve diğer organel içeriklerinde bozulmalar ileri düzeydeydi. Gelişimin ilerleyen günlerinde alınan kesitlerde bulutsu yapı adını verdiğimiz Nuage materyalleri gözlenmedi. THE EFFECTS OF DELTAMETHRİN MANIPULATION ON DURİNG THE PGCs’ MIGRATION ROADS OF ZEBRAFISH (Branchydanio rerio) In this research, after histological determination of embryological and larval stage of Zebrafish (Branchydanio rerio) primordial germ cells (PGC), the histological structure of these cells and the changes of migration roads of them with the effect of Deltamethrin was investigated. After the egg fertilization, the PGCs were defined for the first time in segmentation stage. In common, these cells are morphologically and histologically different from the somatic cells, in embriyo and larval development stages the alterations in morphology and histology was observed. Morphologically,the PGCs was described according to their round shapes, large sizes, large nuclei and prominent nuclear envelope. In first days of fertilization, in the area adjacent to egg yolk, PGCs are bigger than normal around blastoderm. With the progress of the development, these cells are groupedin the anterior reagionof egg yolk sacand under the somites. In fine structure researches, nuclear envelope of the PGCs was irregularly shaped. In spite of presence of ribosome, glycogen granules and numerous mitochondria, ER and the Golgi apparatus was poorly developed. The Nuage material, which is is condensed around the mitochondria, has an important role in determination of these cells. In experimental groups manipulated with low doses of Deltamethrin, significant morphological changes have not been observed. Therefore, the sizes of the cells decreased. It was noticed that with the increasing of the Deltamethrin dose, the death rate of the embriyos and larvae of zebra fish has increased, as well as it caused morphological deformation of PGCs. With the progress of the developmental stages, the PGCs were not observed in the sections. Depending on dose increase and time, PGC number decrease and deformations in structure was noticed. The manipulation with high dose of Deltamethrin caused decrease of the number of the PGCs, these which were distinguishable had become smaller. electron microscope studies revealed that the PGCs are not exactly oval in shape and their nuclear envelope is irregularly borded. Mitochondrial structure deformations, gaps between the cristae were noticeable. Breakdown in content of cytoplasm, mitochondria and other organelles was in high level. In progressive developmental stages the Nuage material was not seen in the sections.
Keywords: Balık Biyolojisi; Balıklar_Biyoloji; Biyoloji