Şizofreni Hastalarına Bakım Verenlerin Duygu İfadelerini Belirlemede Camberwell Aile Görüşmesi ile Duygu İfadesi Ölçeğinin Karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Giriş: Araştırmanın amacı, şizofreni hastalarına bakım verenlerin duygu ifade düzeylerini belirlemede Camberwell Aile Görüşmesi (CAG) ve Duygu İfadesi ÖlçeğinDİÖ) karşılaştırmaktır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini iki psikiyatri kliniğine yatan 22 şizofreni hastasının bakım verenleri oluşturmuştur. Bakım verenlerin duygu ifadelerini belirlemek için CAG ve DİÖ kullanılmıştır. Hastanın klinikte yatışı sırasında bakım veren ile CAG yapılmış, görüşme teybe kaydedilmiş ve kayıt çözümlemesinin ardından duygu fadesi ölçeklerinin değerlendirilmesinde eğitim almış araştırmacı tarafından bakım verenlerin duygu ifadesi düzeyleri belirlenmiştir. Daha sonra 41 maddeden oluşan ve bakım verenin doldurduğu DİÖ kullanılmıştır. Bakım verenlerin duygu ifadesdüzeyinin belirlenmesinde duygu ifadesi ölçeğinin toplam puanları kullanılmıştır. Bulgular: CAGne göre bakım verenlerin %40,9u, DİÖne göre %50si yüksek duygu ifadesgrubunda yer almaktadır. CAGne göre bakım verenlerin %59u, DİÖye göre %50si düşük duygu ifadesi grubunda yer almaktadır. CAG ve DİÖ ile belirlenen yüksek ve düşük duygu fadesi oranları arasında fark bulunmamıştır (c 2= 0,727). Sonuç: CAG değerlendirmesi ile DİÖnin şizofreni hastalarının bakım verenlerinin duygu ifadesi düzeylerini belirlemede paralellik gösterdiği saptanmıştır. Duygu fadesi ölçeği kullanımı kolay olup şizofreni hastalarının bakım verenlerinin duygu fadesi düzeylerini belirlemede tercih edilebilir olduğu düşünülmüştür. Bununla birlikte örneklem sayısı arttırılarak daha güvenilir sonuçlar elde edilmesi gereklidirNöropsikiyatri Arflivi 2013; 50: 301-305)

Introduction: The aim of the study was to compare the Camberwell Family Interview (CFI) and the Expressed Emotion Scale (EES) in determining the level of expressed emotion in caregivers of patients with schizophrenia. Methods: The study sample included caregivers of 22 schizophrenic patients followed in two psychiatric clinics. The level of expressed emotion in the caregivers waassessed by the CFI and the EES. CFI was applied to caregivers of the inpatients and the procedure was audio recorded. These records were later used for the ratings. EES was completed by the caregivers. Total EES scores were used to determine the level oexpressed emotion in the caregivers. Results: Forty point nine percent and 50% of the caregivers had high level of expressed emotion based on the analysis of the data obtained from the CFI and EES. Fifty-nine percent and 50% of the caregivers had low level of expressed emotion based on the data obtained from the CFI and EES. The proportion of the caregivers with high leveof expressed emotion as measured by the CFI and the EES were not statisticallsignificantly different within the sample (c2= 0.727). Conclusion: The CFI and the EES were similar in determining the level of expressed emotion in caregivers of schizophrenic patients. It can be suggested that the EES, a user friendly tool, may be preferred to determine the level of expressed emotion in caregivers of patients with schizophrenia. However, further studies with larger sampleare needed to obtain more reliable results. (Archives of Neuropsychiatry 2013; 50: 301-305
Comparison between Camberwell Family Interview and Expressed Emotion Scale in Determining Emotions of Caregivers of Schizophrenic Patients
Keywords: Nörolojik Bilimler; Psikiyatri