Öyküleme ve deney tekniğinin fen bilgisi dersinde öğrencilerin kavramsal anlama ve başarılarına etkisi - Dincel, Meltem (My University, 2005)
Bu çalışmada; öğrencilerin Karışımların Fiziksel Yolla Ayrılması, Bileşiklerin Kimyasal Yolla Ayrıştırılması, Elementlerden Bileşik Oluşturulması konularındaki kavram yanılgıları tespit edilip; öyküleme ve deney tekniğinin bu yanılgıların giderilmesindeki etkisi ve katkısı araştırılmıştır. Bu amaçla bir devlet okulundaki 7. sınıflardan tesadüfî olarak iki deney grubu ve bir kontrol grubu olmak üzere üç sınıf seçilmiştir. Örneklem grubunu oluşturan toplam öğrenci sayısı 111'dir. Araştırma uygulamalı olarak yapılmış olup 7. sınıf Maddelerin İç Yapısına Yolculuk ünitesinin Karışımların Fiziksel Yolla Ayrılması, Bileşiklerin Kimyasal Yolla Ayrıştırılması, Elementlerden Bileşik Oluşturulması konuları boyunca devam etmiştir. Uygulamadan önce Bilimsel Başarı Testi (BBT), açık uçlu sorular, mantıksal düşünme yeteneği testi (MDYT) ve tutum ölçeği uygulanmıştır. Deney 1 grubundaki dersler, geleneksel yöntemin yanında öyküleme tekniği ile işlenmiştir. İlk konunun sonunda, ilk öykü öğretmen tarafından öğrencilere örnek teşkil etmesi açısından tam olarak okunmuş, öğrencilerle birlikte üzerinde tartışılarak

yapılmıştır. Diğer konuların sonunda ise öğretmen, öyküsünü yarım bırakıp, gruplara ayrılmış öğrencilerin bunları birlikte belirtilen amaç doğrultusunda tamamlamalarını istemiştir. Birkaç örnek okunduktan sonra, öğretmen kendi öyküsünü tamamlamıştır. Deney 2 grubunda geleneksel yöntemin yanında deney tekniği ile dersler yapılmıştır. Öğrenciler 5-6 kişilik gruplara ayrılmıştır. Araştırmacı tarafından seçilen deneylerin bazıları gösteri deneyi şeklinde, bazıları ise öğrencilere bizzat yaptırılmıştır. Kontrol grubunda ise dersler geleneksel yöntemle yürütülmüştür. Çalışmanın sonunda bütün gruplara BBT ve açık uçlu sorular uygulanmış; yapılan etkinliklerin kavram yanılgılarını gidermeye ve başarıya etkisi değerlendirilmiştir. Ayrıca mantıksal düşünme yeteneğinin ve tutumun başarıya olan etkisi irdelenmiştir. Çalışma bittikten 10 hafta sonra BBT ve açık uçlu sorular verilerek uygulamanın hatırlamaya etkisi incelenmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgulara dayanarak ortaya çıkarılan sonuçlar şu şekildedir: Başarı açısından gruplar incelendiğinde, deney tekniği ile geleneksel yöntem arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmişken; deney tekniği ile öyküleme tekniği arasında ve öyküleme tekniği ile geleneksel yöntem arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Hatırlama açısından gruplar incelendiğinde, deney tekniği ile geleneksel yöntem arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmişken; deney tekniği ile öyküleme tekniği arasında ve öyküleme tekniği ile geleneksel yöntem arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Grupların kavramsal gelişim durumları incelendiğinde, deney tekniği, öyküleme tekniğine göre; öyküleme tekniği, geleneksel yönteme göre kavramsal gelişim açısından daha etkilidir. Araştırma sonuçlarına bakılarak öneriler sunulmuştur. Yapılan araştırmanın, bu alanda yapılacak çalışmalara ışık tutacağı umut edilmektedir. ABSTRACT THE EFFECT OF THE NARRATIVE AND EXPERIMENTAL TEACHING TECHNIQUES TO THE CONCEPTUAL UNDERSTANDING AND ACHIEVEMENT OF THE SCIENCE STUDENTS In this study; the misconceptions of the science students about travel to the inner structure of matters is firstly determined and then the possible effect of the narrative and experimental teaching to end these misconceptions is researched. On the basis of this aim, three classes were selected form 7th grade classes of a primary school randomly as two experiment groups and one control group. The number of participants in the sample was 111. The research was made in an implementation-based manner and the implementation went on during the course of separating the mixtures in physical ways, separating the compounds in chemical ways and forming compounds from elements subjects located in travel to the inner structure of matters chapter which was studied in 7th grade program. Before implementation, a scientific achievement test, open-ended questions, a reasonable thinking skills test and an attitude scale were given to the students. The lessons were taught by using narrative teaching technique in the Experiment-1 group. At the end of the first subject, the first narrative was read by the teacher to be an exact example to the students. Then the teacher and the students summarized it. At the end of the other subjects, the teacher did not complete the narratives and left them to the students who were divided in groups to complete. After the groups shared their completed narratives with the class, the teacher read his/ her own narrative. In the Experiment-2 group, the lessons were taught using experimental teaching technique. The students were divided into the groups which include 5-6 students. The experiments were chosen by the teacher and some of the experiments were performed in the form of demonstration experiments while some others were performed by the students. The classes were carried out with traditional technique in the control group. At the end of the implementation, the scientific achievement test and open-ended questions were given to all groups and the effects of the activities which were fulfilled during the implementation on misconceptions and on achievements were evaluated. Additionally the effects of attitudes and reasonable thinking skills of the students on achiements were evaluated. The effects of the implementation on remembering were also examined by giving the scientific achievements test and open-ended questions 10 weeks later. The results which are reached with regard to the data of this study are: When the groups are compared corresponding to the success rates, a significant difference between the experimental and traditional teaching techniques is realized. On the other side no significant difference is realized between the experimental & narrative teaching techniques and narrative teaching & traditional teaching techniques. When the groups are compared corresponding to the remembering rates, a significant difference between the experimental and traditional teaching techniques is realised. On the other side no significant difference is realized between the experimental & narrative teaching techniques and narrative teaching & traditional teaching techniques. Lastly when the groups are compared corresponding to the conceptual development rates, experimental teaching technique is more effective than narrative teaching technique while narrative teaching technique is more effective than traditional teaching technique. Some suggestions were presented on the basis of results of the study. It is expected that this study would guide and help to the future studies in this field.
Keywords: Bilim; Eğitim; Fen Bilgisi_Öğrenim ve Öğretim; İlk öğretim; İlkokul konuları; sağlık; teknoloji