Re’ sen tarhiyat - Duran, Metin (My University, 2000)
Vergi Usul Kanununa göre tarh, vergi alacağının kanunlarda gösterilen matrah ve nispetler üzerinden vergi dairesi tarafından hesaplanarak bu alacağı miktar itibariyle tespit eden idari bir işlemdir. Tarh işlemi idari bir işlem olduğuna göre bir idari işlemin hukuka uygun bulunması için taşıması gereken unsurları taşıması gerekir. I'nci Bölümde bu unsurlar açıklanmıştır. 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 30'ncu maddesinde re'sen vergi tarhı, vergi matrahının kısmen veya tamamen defter kayıt ve belgelere veya kanuni ölçülere göre dayanılarak tespitine imkan bulunmayan hallerde takdir komisyonları tarafından takdir edilen veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlarca düzenlenmiş vergi inceleme raporlarında belirtilen matrah veya matrah kısmı üzerinden vergi tarh olunması olarak tanımlanmıştır. Söz konusu maddede hangi hallerde vergi matrahının re'sen takdir edileceği başka bir deyişle re'sen takdir nedenleri de hüküm altına alınmıştır. Bu re'sen takdir nedenleri çalışmanın II nci bölümünde ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bu çalışmada I'nci Bölümde öncelikle vergi hukukunun bazı temel kavramlarının tanımı yapılmış ve tarh işleminin unsurları,tarhiyat çeşitleri ve tarihçesi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın II. Bölümde re'sen takdir nedenleri her bir bent itibariyle ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bu bölümde re'sen tarh nedenleri açıklanırken idarenin uygulamalarına da yer verilmiş ve uygulamada yaşanan aksaklıklar üzerinde ayrıntılı açıklamalar ve öneriler yapılmıştır. Bu bölümde ayrıca diğer tarh yöntemleri çalışmanın kapsamı dışında kalması nedeniyle kısaca açıklanmış ayrıntılar üzerinde durulmamıştır. III ncü Bölümde ise re'sen tarhiyatın sonuçları açıklanmış ve vergi usul kanununda yer alan ve re'sen vergi tarhiyatını ilgilendiren cezalara ilişkin hükümler açıklanmıştır. THESIS SUMMERY The subject of this thesis is one of the tax calculation methods of Turkish Tax System which is called taxation or tax calculation by tax administration itself instead of tax payers at certain situations and at this situations it is impossible that calculate of tax amount based on official papers and documents of tax payers. The first division of the thesis is about general definitions and institutions of taxation. At this division, general definitions and institutions are explained generally and briefly. Second division of the thesis is about explanations of main subject and items of the thesis with all details. At this section, there are many examples and verdicts of Council of State in all subdivisions. The arguments and different opinions of all subdivisions are given at this chapter. At the third chapter of the thesis is about the result of tax calculation by the tax administrations itself instead of tax payers and tax crimes and tax penalties. At this section the tax crimes and penalties are explained with all details, criticized with some points and compared with former laws.
Keywords: Hukuk; MALİYE; Özel hukuk; Ticaret hukuku