Hz. Peygamber’in Mecid-i Nebevi’deki günlük hayatı - Kamacı, Fatımatüz Zehra (My University, 2011)
Peygamber, Günlük, Gündelik, Sosyal, Hayat, Mescid-i Nebevî, Medine ÖZET HZ. PEYGAMBER’İN MESCİD-İ NEBEVÎ’DEKİ GÜNLÜK HAYATI Tarih ilmi başlangıçtan bu yana; siyasi tarih-sosyal tarih ve tarih felsefesi alanlarında yapılan eş zamanlı derinlikli çalışmalarla geçmişte yaşanan olayları herhangi bir tahrifata sebep olmaksızın yaşandığı şekliyle ortaya koyma yönünde ciddi mesafeler kaydetmiştir. İslam tarihinin neş’et ettiği, medeniyetinin temellerinin atıldığı Hz. Peygamber dönemi ve Hz. Peygamber’in hayatı, İslam tarihinin en çok araştırılan dilimidir ve son zamanlarda bu devirle ilgili pek çok sosyal tarih çalışmasına imza atılmıştır. Hz. Peygamber’le ilgili yapılan sayısız araştırmaya rağmen henüz Hz. Peygamber’in günlük hayatının bir bütün içerisinde araştırılmadığı tespit olunmuştur. Oysaki Hz. Peygamber tarih boyunca hakkında günlük hayat başlıklı tez çalışmaları yapılacak derecede zengin rivayetler bulunan yegâne kimsedir. Günlük hayat perspektifi gereği bu çalışmada Hz. Peygamber’in Mekke dönemine göre olağan bir hayat sürdürdüğü hicretten sonraki Medine dönemi, Medine döneminde de bir gün içerisinde en çok vakit geçirdiği Mescid-i Nebevî esas alınmıştır. Bu bağlamda Hz. Peygamber’in mesciddeki faaliyetlerinin sıklığı üzerinde durulmuş, her gün mescidde muhakkak ashabıyla ilgilendiği ve ibadet ettiği tespit olunmuş, daha az sıklıklarla yaptığı eylemler tespit edilmiş ve bu hususlardaki detaylar ortaya konulmuştur. Name and Surname : Fatımatüz Zehra Kamacı Field : History of Islam and Islamic Arts Program : History of Islam Supervisor : Professor Mustafa Fayda Degree Awarded and Date : PhD- May 2011 The Prophet Muhammad, Everyday, Everyday Life, Everyday Doings, Social, al-Masjid al-Nabawi, Medina

EVERYDDAY LIFE OF THE PROPHET MUHAMMAD IN AL-MASJID AL-NABAWI The modern science of history made big progress towards searching and defining events that had happened in the past correctly in every detail through detailed studies on social-political history and history of philosophy. The reign of the Prophet Muhammad and The Prophet Muhammad’s life, the beginning of Islamic history and culture is the most important part of Islamic history and lately many important social history researches have been successfully produced. In spite of the fact that there are many researches about the life of the Prophet Muhammad it is striking that there is no scientific study about the every day life of the Prophet Muhammad. However, the Prophet Muhammad is the one whose everyday life is known in detail and can be studied as a history thesis. The thesis is prepared according to every day life perspective, so it’s based on Medina period and especially al-Masjid al-Nabawi instead Mecca. Thus the everyday doings of the Prophet Muhammad are studied according to their frequency. In this context it’s clear that the prophet’s concern for his friends and his worship has been vital of him during his everyday life. Besides, there are many other doings that the Prophet does less than others. All of these subjects are stuied in detail in the thesis titled Everyday Life of the Prophet Muhammad in al-Masjid al-Nabawi.
Keywords: Hz. Muhammed, 571-632; İslam Tarihi