Balıkesir Bölgesinden Toplanan Liken Örneklerine Ait Özütlerin Escherichia coli ATCC 25922 Üzerindeki Antibakteriyel Etkinlikleri - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Bu çalışmada, Balıkesir çevresinden toplanan Parmelia saxatilis (L.) Ach. ve Parmelia sulcata Taylor liken türlerine ait aseton özütlerinin Escherichia coli ATCC 25922 suşu üzerindeki antibakteriyel etkinliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Balıkesir ilinden toplanan liken örneklerinin türleri teşhis edildikten sonra aseton özütleri elde edilmiştir. Liken aseton özütlerinin Escherichia coli üzerindeki antibakteriyel ve minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) testleri sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubu olarak kanamisin antibiyotiği kullanılmış ve MİK değeri belirlenerek antibakteriyel etkinliklerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Bulgular: Liken aseton özütleri ve kanamisinin 2.5-40 µg/ml arasındaki dozları denenmiştir. Kanamisinin yalnızca 40 µg'lık dozunda antibakteriyel etkinlik gözlemlenmiş ve MİK değeri 40 µg olarak belirlenmiştir. Parmelia saxatilis likenine ait aseton özütünün MİK değeri 20 µg/ml, Parmelia sulcata likeni aseton özütünün MİK değeri ise 40 µg/ml olarak saptanmıştır. Sonuç: Parmelia saxatilis aseton özütünün Escherichia coli üzerinde kanamisinin etkinliğinden daha düşük dozda antibakteriyel etkinliğe sahip olduğu, Parmelia sulcata aseton özütünün ise kanamisin ile aynı dozda antibakteriyel etkinlik gösterdiği görülmüştür. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, gerekli testler yapıldıktan sonra yüksek antibakteriyel potansiyele sahip liken özütlerinden tedavide yararlanılabileceği öngörülmektedir

Objective: In this study, it was aimed to determine the antibacterial activity of acetone extracts of Parmelia saxatilis (L.) Ach. and Parmelia sulcata Taylor lichen species that were collected from Balıkesir district, on the strain of Escherichia coli ATCC 25922. Material and Methods: After lichen samples collected from Balıkesir province were identified, the acetone extracts were obtained. Antibacterial and minimum inhibitory concentration (MIC) tests of the acetone extracts of lichens on Escherichia coli were performed via microdilution method. The antibiotic kanamycin was used as control group and a MIC value of the antibiotic was determined for comparison of antibacterial activities of the lichen acetone extracts. Results: Lichen acetone extracts and kanamycin dosages ranging between 2.5-40 µg/ml were tested. Kanamycin showed antibacterial activity at only concentration of 40 µg/ml and its MIC value was determined as 40 µg/ml. MIC values were also defined for the acetone extract of Parmelia saxatilis (20 µg/ml), and Parmelia sulcata (40 µg/ml). Conclusion: The acetone extract of Parmelia saxatilis had antibacterial effect on Escherichia coli much lower than that of kanamycin. The acetone extract of Parmelia sulcata also showed antibacterial activity that equals to those of kanamycin. According to the results that were obtained from this study, it has been predicted that lichen extracts that have higher antibacterial potential may be useful for treatment of bacterial infections in case essential tests are performed.
Antibacterial Activities of Extracts of Lichen Samples Collected from Balikesir Region on Escherichia coli ATCC 25922
Keywords: Biyoloji