Türk fotoğraf sanatında Adapazarı'nın yeri - Sezgin, Servet (My University, 2009)
“TÜRK FOTOĞRAF SANATINDA ADAPAZARI’NIN YERİ” Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet dönemi sonrası çekilmiş olan eski Adapazarı fotoğraflarından yola çıkarak, o günler Türkiye’de yeni yeni tanınmaya başlayan yerli ve yabancı fotoğrafçıların çekmiş oldukları fotoğrafların Adapazarı’lı fotoğrafçılar üzerindeki etkileri, Adapazarı’nda Cumhuriyet sonrası yetişmiş fotoğrafçıların dönemin sanatçılarından nasıl etkilendikleri, Adapazarı’nda kurulan fotoğraf dernekleri, fotoğrafçılığın ve fotoğraf sanatının gelişimi, özel ve tüzel arşivlerden yararlanılarak, Adapazarı’nda fotoğrafa hizmet etmiş ve hizmet almış kişilerle yapılan röportajlar ile Adapazarı’nın fotoğraf tarihini gerek sanatsal açıdan gerekse diğer yönleriyle ele alarak, sonucunda gelecek kuşaklara intikal eden belge ve bilgi aktarımının incelenerek, Adapazarı’nda geçmişten günümüze fotoğraf sanatının gelişiminin sonuçları ele alındı. İlk bölümde, Osmanlı’nın son dönemi ile, Cumhuriyet’ten günümüze Türk fotoğraf sanatı gelişiminin kısa tespiti, Adapazarı’nı ilk fotoğraflayanlar ile birlikte eski Adapazarı fotoğraflarının incelenmesi ve 1960 yılına kadar olan zaman diliminde Türkiye’de fotoğraf sanatının gelişmesinin Adapazarı’na yansıması ele alındı. İkinci bölümde, 1960 yılı sonrası fotoğraf derneklerinin kurulması ile birlikte Adapazarı fotoğraf sanatının gelişimi, o günlerle ilgili kişilerle yapılan röportajlar, sanat anlayışları Üçüncü bölümde ise, günümüz Adapazarı’ lı fotoğrafçıların fotoğraf sanatına bakış açıları Adapazarı’nda 1960 senesinde başlayan fotoğraf hareketinin geldiği nokta, şehir kültürüne ve gelişmesine katkısı ile Türk fotoğrafındaki yeri ve gelecekte Adapazarı fotoğraf sanatına nasıl yön verilmesi gerektiğinin tespiti yer almaktadır. Adapazarı, Fotoğraf, GRUP-5, AFAK, GRUP-2, SAGÜSAD

“LOCATION OF ADAPAZARI IN TURKISH PHOTOGRAPHY ART” Taken after the Republican era and in last Ottoman period which set off from the old Adapazarı photos,effects on Adapazarı photographers that that day in Turkey a new beginning a new recognition of local and foreign photographers had their photos taken,after Republic how the photographers trained in Adapazarı were influced from the photograph artists of the period, Photograph Associations established in Adapazarı, the development of photography and photo art,being benefited from special and corporate libraries, interviews with people who have served and services received in photograph in Adapazarı and examining the history of photos of Adapazarı both from the artistic point and other aspects, As a result of the transition to future generations by examining the documents and information transfer, from the past to present results of the development of photography in Adapazarı were discussed. In the first part, with the late Ottoman period, From the Republic to present short detection of development of Turkish photograph art, examining of the old Adapazarı photos with the first photographers who have taken the photos of Adapazarı, and the time period until 1960, reflection of the development of photography in Turkey to Adapazari was discussed. In the second part, in 1960 after the establishment of associations with the development of Adapazarı photography, interviews with people about those days, art understanding. In the third section; today perspectives of Adapazarı photographers to the art of photography ,the point of the photography action which has began in 1960 in Adapazarı, contribution to the development of urban culture and its place in Turkish photos and how in the future direction should be given to the art of Adapazari photos that are included detection. Key Words: Adapazarı, Photograph, GRUP-5, AFAK, GRUP-2, SAGÜSAD
Keywords: Fotoğraf Sanatı; Fotoğrafçılık; Şehirler ve Kasabalar