Comparison of shear bond strength of brackets cured using a normal halogen, new high power halogen and light-emitting diode at various polymerization times - Çerekja, Erion (My University, 2009)
ERION ÇEREKJA Farklı polimerizasyon zamanlarında, normal halojen, yeni yüksek güçlü halojen ve ışık saçan diyot kullanarak, yapıştırılmış braketlerin koparma ve sıyırma kuvvetinin karşılaştırılması. Bu çalışmanın amacı, farklı ışınlanma sürelerinde uygulanan, 3 farklı ışın kaynağı kullanılarak yapıştırılan braketlerin, sıyırma kuvvetlerine olan dirençlerini ve ısı sirkülasyonun (thermocycling) bu direnç üzerine olan etkisinin, karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. 240 adet daimi küçük azı diş 40 örneklik 6 gruba ayrılmıştır. Her dişe, aynı yapıştırma sistemi (Transbond XT, 3M/ Unitek) kullanarak, küçük azı braketleri (Gemini MBT, 3M/ Unitek) yapıştırılmıştır. Braketler, Grup 1 örnekleri üzerine, klasik halojen ışık (Hilux, Benlioglu) ile 40 sn ışınlanarak yapıştırılmıştır. Grup 2 ve 3 te hızlı LED (Bluphase, Ivoclar) ile sırasıyla 10 ve 20 sn ve Grup 4, 5 ve 6 da yüksek güçlü halojen (Swissmaster, EMS) ile sırasıyla 2,3 ve 6 sn ışınlanarak yapıştırılmıştır. Yapıştırmadan sonra numunelerin yarısı distile suda 5° ve 55° arasında 7500 kez sirküle edilmiştir. Tüm örnekler 72 saat distile su içinde bekletildikten sonra universal test cihazı ile sıyırma modunda test edilmiştir. Sıyırma kuvvetlerine gösterilen dirençler değerlendirildiğinde, ışın kaynakları arasında anlamlı farklar bulunmuştur. Grup 4 ve 5 örneklemlerinin kopma direnci anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Isı Sirkülasyonu yapılmış ve yapılmamış gruplar karşılaştırıldığında diğer gruplar için anlamlı farklar bulunmazken Grup 4 örneklemlerinin kopma direnci anlamlı derecede düştüğü bulunmuştur. Artık Yapışkan İndeksi (ARI) değerlendirildiğinde test edilen gruplar arasında anlamlı farklar bulunmuştur. Grup 4 ve Grup 5 örneklemlerinde kopma sonrası diş yüzeyinde daha fazla miktarda yapışkan kaldığı belirlenmiştir. Isı Sirkülasyonun ARI degerlerini etkilemediği bulunmuştur. Yapılan araştırma sonucunda yüksek güçlü halojen kullanıldığında 6 saniye ve hızlı LED kullanıldığında 10 saniye ışınlama süreleri önerilmektedir. Anahtar sözcükler: Kopma direnci, ışık cihazı, metal braket, Isı Sirkülasyonu, yapıştırıcı

ERION ÇEREKJA COMPARISON OF SHEAR BOND STRENGTH OF BRACKETS CURED USING A NORMAL HALOGEN, NEW HIGH POWER HALOGEN AND LIGHT-EMITTING DIODE AT VARIOUS POLYMERIZATION TIMES The aim of this study was to compare the effects of three different light sources used at different curing times on the shear bond strengths (SBS) of orthodontic brackets and evaluate the effect of thermocycling on SBS.240 human premolar teeth were divided into 6 groups of 40. A premolar bracket (Gemini MBT, 3M/ Unitek) was bonded to each tooth using a light-cured adhesive (Transbond XT, 3M/ Unitek).Group 1 specimens were cured with a conventional halogen light (Hilux, Benlioglu) for 40 seconds. Group 2 and 3 were cured with a high intensity LED (Bluphase, Ivoclar) for 10 and 20 seconds respectively while Group 4, 5, 6 were cured with a high power halogen light (Swissmaster, EMS) for 2, 3 and 6 seconds respectively.Half of the samples were thermocycled in water between 5° and 55° for 7500 cycles. The specimens were stored at 37° in distilled water for 72 hours before SBS testing on a universal testing machine. Statistically significant differences were found between the light sources when evaluating the SBS values. SBS of the Groups 4 and 5 were found significantly lower. Statistically significant differences for SBS values were found for Group 4 between the non-thermocycled and the thermocycled samples. Groups 4 and 5 showed statistically significant differences when assessing the failure sites leaving more adhesive on the tooth after debonding. Thermocycling did not affect the failure site. The recommended curing time for bonding stainless steel brackets is 6 seconds for the high power halogen and 10 seconds for the Blue Phase LED. Key words: Shear bond strength, light sources, metal bracket, thermocycling, adhesive.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Ortodonti