The effect of COVID-19 fear on quality of work life through work stress during pandemic period: the case of airline employees - Mert, Erdem (My University, 2023)
2019 yılının sonlarında Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Covid-19 pandemisi tüm dünyayı etkilediği gibi çeşitli çalışma sektörlerini ve çalışan insanları da etkilemiştir. Bu sektörlerden en fazla etkilenenlerden birisi ise Havacılık sektörüdür. Bu çalışmanın amacı, pandemi döneminde havayolu çalışanlarının iş stresi üzerinden COVID-19 korkusunun çalışma yaşam kalitesine etkisini araştırmaktır. Havayolu çalışanlarının karşılaştığı belirli zorluklara ve stres faktörlerine odaklanan bu çalışma, pandeminin bu çalışanların çalışma hayatları üzerindeki etkilerine dair bilgiler sağlamayı ve bu zorlu dönemde sağlıklarını desteklemek için stratejiler geliştirme konusunda yardımcı olmayı amaçlamıştır. Aynı zamanda bir sektörün pandemiden nasıl etkilendiğine ve virüs korkusunun çalışanlarının çalışma yaşam kalitesini nasıl etkilediğine dair bir örnek olay incelemesi sağlayacaktır. Bu amaç doğrultusunda havayolu sektöründe çeşitli pozisyonlarda ve görevlerde çalışan basit tesadüfi yöntemle 390 katılımcı ile anket uygulaması yapılmıştır. Toplanan tüm veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Araştırma üç değişkenden oluşmaktadır. Bir bağımsız değişken “İş Yaşam Kalitesi” ve iki bağımlı değişkenden “İş Stresi” ve “Covid-19 Korkusu” oluşmaktadır. Yapılan analiz sonucunda göre katılımcıların, İş Yaşam Kalitesi ile Covid-19 Korkusu arasında ve İş Yaşam Kalitesi ile İş Stresi arasında negatif yönlü; Covid-19 Korkusu ile İş Stresi arasında ise pozitif yönlü kolerasyon saptanmıştır. Ayrıca iş yaşam kalitesinin Covid-19 Korkusu’nu istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde etkilediği; diğer bağımsız değişkenler sabit tutulduğunda iş Yaşam Kalitesi düzeyindeki bir birimlik artışın Covid-19 korku düzeyinde azalışa neden olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak katılımcıların Covid-19 korkusu düzeyleri arttıkça iş stresleri de artmaktadır. Covid-19, iş stresi, iş yaşam kalitesi, havayolu sektörü, pandemi

Covid-19 Pandemic, which appeared in late 2019 in People Republic of China and spread to whole world, has deeply affected all the world, as well as different work sectors, and employees. One of the most affected sectors among these was airline industry. This study aims to investigate the effect of COVID-19 fear on the quality of work life through work stress among airline employees during the pandemic period. By focusing on the specific challenges and stressors faced by airline employees, this research will provide valuable insights into the effects of the pandemic on the working lives of these employees and inform the development of strategies to support their well-being during this challenging time. This study will also provide a case study of how one industry has been affected by the pandemic, and how the fear of the virus has affected the quality of work life of its employees. For this purpose, a survey was done with 390 participants working in the airline in different duties and positions, sector using a simple random method. The all collected data were analyzed in SPSS package program. The research consists of three variables. These are one independent variable Quality of Work Life and two dependent variables Work Stress and Fear of Covid-19. A negative correlation was found based on the results of the analysis between Work-Related Quality of Life and Fear of Covid-19and between Work-Related Quality of Life and Work Stress; on the other hand, a positive correlation was found between Fear of Covid-19 and Work Stress. In addition, it was determined that quality of work life has a statistically significant and negative effect on Fear of Covid-19; when other independent variables are held constant, a one-unit increase in the level of Quality of Work Life causes a decrease in the level of fear of Covid-19. In addition, as the participants' Covid-19 fear levels increase, their job stress also increases. Covid-19, job stress, quality of work life, airline industry, pandemics
Keywords: airline industry; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); Covid-19; havayolu sektörü; İş; iş stresi; iş yaşam kalitesi; job stress; pandemi; pandemics; Psikolojik yönleri; Psycholgical aspects; Psychological aspects; quality of work life; Work