The importance of career anchor notion for an effective career planning and an example application at Turkish air force undergraduate and graduate schools - Aktaş, Hakkı (My University, 2004)
Kariyer ve kariyer planlaması kavramları, günümüz modern yönetim tarzları dahilinde her geçen gün önemini daha da arttırmaktadır. Gelişmiş ülkelerde önemli bir insan kaynakları yönetimi aktivitesi haline gelen kariyer planlaması ve kariyer geliştirme, hemen hemen insan kaynakları yönetiminin tüm fonksiyonları ile içiçe bir ilişki içinde olmakla beraber, oldukça farklı bir insan kaynağı yönetimi aktivitesidir. Bu çalışmada, kariyer ve kariyer planlamasını teorik olarak açıklamanın ötesinde, ülkemiz şartlarında etkin ve uygulanabilir bir kariyer planlamasının somut unsurları belirlenmeye çalışılmıştır. Kariyer planlamasını etkileyen pek çok faktör vardır. Bu faktörlerden en önemlileri; bireylerin yaşam safhaları, işletme ile bireyin çevre koşulları ve bireye ait kariyer değerleridir. Bu bağlamda, organizasyonlar ve bireyler bazı pratik kişilik testlerinin haricinde, bireylerin özelliklerine yönelik somut kriterlere sahip değildirler. Kariyer değerleri yaklaşımı ile bireylerin kariyer değerlerinin belirlenmesi amaçlanır. Kariyer değerleri ilk olarak Edgar Schein tarafından kavram olarak kullanılmış olup tez kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın lisans ve lisans üstü eğitim kurumlarında görev yapan subaylara uygulanmıştır. Demografik alt gruplar, subayların sınıf ve branşlarına, hizmet yıllarına ve görev tiplerine göre (muharip-yardımcı) oluşturulmuştur. Alt gruplardan alınan verilere göre, demografik değişkenler kapsamında bir takım farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Bilgisayar destekli program vasıtasıyla oluşturulan anket, Likert tipi 34 maddeden oluşmakta olup toplam 238 subaya uygulanmıştır. Cronbach's Alfa Katsayısı ve Pearson korelasyonu ölçeğin analizinde kullanılmıştır. Anket maddeleri dokuz kariyer değerini ölçmek üzere tasarlanmıştır. Bunlar: teknik/ fonksiyonel, stabilite/ güvenlik, otonomi/ bağımsızlık, yönetsel, yaratıcılık, hayat tarzı, meydan okuma, kendini adama ve savaşçı olarak literatüre girmiştir. Anket maddeleri dahilinde, bireylerin kariyerlerinden ayrılmaya istekliliği ve kariyer memnuniyetleri de ölçülmüştür. Career and career planning notions have become very important day by day. Career planning and career development activities are the main activities of the human resource management in the developed countries. Career planning is not only in close agreement with all of the HRM functions but also very different from those functions. From this point of view, defining the career anchors is a crucial activity in the career planning moreover they are the main causes related to the individual and organizational career planning. Thus, these are the keys to individual and organizational development. Individuals face these anchors while deciding on their careers and jobs. Beyond these, organizations and individuals do not have objective criteria except for some practical personality typologies. Career anchor approach aims to define the individuals' profile pertaining to their professions. Career anchor theory, initially conceptualized by Edgar Schein, is used in an exploratory analysis of demographic sub-groups of military officers attending the Turkish Air Forces Undergraduate and Graduate Schools. Demographic sub-groups were broken out by service affiliation, years of service and occupational type (operational occupation and support occupation). The data from the sub-groups shows that there are differences based on these demographic variables. A computer-based survey of Likert type 34 items was taken by a sample of 238 officers. Cronbach's coefficient alpha, Pearson's correlation were used to estimate the convergent and discriminant validity of the scales. Survey items were chosen to represent the following nine career anchors: technical/ functional, security/ stability, autonomy/ independence, managerial, creativity, ideology, challenge, identity and warrior. Items also were included to measure willingness to leave the organization and career satisfaction.
Keywords: Genel yönetim; Kariyer Planlaması; Personel yönetimi