ŞİRKET ORTAKLARININ SOSYAL SİGORTA STATÜLERİ YÖNÜNDEN SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU MADDE 4 VE 53 HÜKÜMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Türk Sosyal Güvenlik Hukukunda, işsizlik sigortası dışında, çalı-şanların sosyal sigorta ilişkisi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda düzenlenmiştir. 5510 sayılı Kanun, üç te-mel sosyal sigorta statüsü tanımlamıştır. Mevcut düzenlemede, Şirket ortakları, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar kapsamında sosyal sigortalı sayılmışlardır. Yine, 5510 sayılı Kanun, kural olarak, aynı anda birden fazla statüde sosyal sigortalılığı yasaklamıştır. Ancak, tüm bu düzenlemeler yapılırken, Şirketlerin birer tüzel kişilik oldukları, ortakla-rın ve yöneticilerin Şirketler ile olan hukuki ilişkileri dikkate alınmamış-tır. Aşağıda, tüm bu hususlar dikkate alınarak konu incelenecektir.

Apart from unemployment insurance, the Social Insurance relati-ons of individuals are regulated in the Social Security and General He-alt Insurance Law numbered 5510 in Turkish Social Security Law. Law No 5510 has defined three basic social insurance statuses. In the current regulation, the partners of the company were socially insured within the scope of independent employees on their behalf and account. Again, Law No 5510 prohibits being socially insured in more than one status at the same time as a rule. However, while making all these arrangements, the legal relations of the partners and managers with whom companies are legal entities are not taken into consideration. The subject will be examimed by considering all these issues below.
EVALUATION OF THE PROVISIONS OF ARTICLES 4 AND 53 OF THE SOCIAL INSURANCE AND GENERAL HEALTH INSURANCE LAW IN TERMS OF THE SOCIAL INSURANCE STATUES OF THE COMPANY PARTNERS