Çalışanların yaşam hakkı - Sever, doğukan (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi içtihatları çerçevesinde, çalışanların yaşam hakkı açısından devletin yükümlülüklerinin kapsam ve sınırlarının belirlenmesidir. Devlet, insan hakları hukuku ve anayasa hukukundan kaynaklanan sorumluluğu gereği herkesin yaşam hakkını korumalıdır. İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’ndeki hakları devlete pozitif yükümlülükler çizerek genişletmiştir. Bunun neticesinde devletin yaşam hakkından kaynaklanan sorumluluğu çalışanların mesleki risklere bağlı olarak hayatlarını kaybetmeleri ve yaralanmalarını da kapsayacak hale gelmiştir. Çalışanların yaşam hakkına ilişkin devletin öncelikli yükümlülüğünü çalışanların yaşamını korumak adına etkili ve yeterli önlemler almak oluşturmaktadır. Devletin ikinci yükümlülüğü ise çalışanların hayatını kaybetmeleri veyahut yaralanmaları durumunda etkili bir soruşturma yapmaktır.

The aim of this study is to determine the obligations of the state for the protection of the right to life of the employees within the framework of the case law of the European Court of Human Rights and the Constitutional Court of Turkey. The state must protect everyone's right to life for due to its human rights and constitutional responsibilities. The European Court of Human Rights extended the rights set out in the European Convention on Human Rights by drawing positive obligations to the state. This responsibility covers the loss and injury of employees due to occupational risks. The state’s primary obligation in relation to the right to life of employees is to take effective and adequate measures to protect the lives of employees. The second obligation of the state is to conduct an effective investigation into the death or injury of employees.
Keywords: Çalışan hakları; Hukuk; İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi; Kamu hukuku; Law; Obligation to investigate; Obligation to protect life; Public law; Right to life; Soruşturma yükümlülüğü European Court of Human Rights; Worker rights; Yaşam hakkı; Yaşamı koruma yükümlülüğü