Kazein fosfopeptit amorf kalsiyum fosfatın mine erozyonunu önleme etkisinin ın vıtro olarak incelenmesi - Gökkaya, Berna (My University, 2015)
1.ÖZET Amaç: CPP-ACP içeren ajanların mine erozyonuna karşı koruyucu etkisinin incelenmesi ve farklılıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: 49 daimi diş mine örnekleri Deiyonize Su, Tooth Mousse, MI Paste Plus, Clinpro White Varnish, MI Varnish, Colgate Sensitive Pro-relief ve Duraphat olarak 7 gruba ayrılmıştır.Stimüle insan tükürüğü içinde bekletildikten sonra,Deiyonize Su grubu mine örneklerine ajanlar uygulanmış, Coca-Cola içinde bekletilmiş,Ca+2 miktarı Atomik Absorpsiyon Spektrometresi ile, Yüzey pürüzlülüğü Atomik Kuvvet Mikroskobu ile ölçülmüş, başlangıç ve erozyon sonrasında yüzey mikrosertliğindeki azalma % olarak (%SMHR) hesaplanmıştır.Sonuçlar ANOVA ve t-testler ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular:Ca+2 salınımı ortalamaları büyükten küçüğe; Deiyonize Su >Tooth Mousse >MI Paste Plus>Colgate Sensitive Pro-relief>MI Varnish>Clinpro White Varnish>Duraphat şeklinde sıralanmaktadır (p<0,01). 6x6μm2’lik ve 12x12μm2’lik mine alanındaki yüzey pürüzlülüğü (Rrms) ortalamalarındagruplar arasında istatistikselolarakanlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). %SMHR değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,01). Sonuçlar: Tüm remineralizasyon ajanlarının erozyona karşı mine yüzeyinin korunmasında etkin bir rol oynadıkları, CPP-ACP ile birlikte flor içeren remineralizasyon ajanlarının mine erozyonuna karşı koruyuculuğunun daha fazla olduğu düşünülmektedir. CPP-ACP, Atomik Absorpsiyon Spektrometresi, Atomik Kuvvet Mikroskopu, yüzey mikrosertlik, erozyon. 2.

Aim: The aim of this study was to investigate the in vitro effect of CPP-ACP containing agents on protective enamel erosion. Material-methods: A total of 49 enamel samples were prepared from human molars, divided into 7 groups as; Deionized water, Tooth Mousse, MI Paste Plus, Colgate Sensitive Pro-relief, MI Varnish, Clinpro White Varnish, Duraphat. For the remineralization process stimulated human pooled saliva was used. After treatment, all of enamel samples exposed to 10 mlt. Coca Cola. Ca++ released was determined by AAS.The surface topography was evaluated by AFM. Surfacemicrohardness ofenamelwere analyzed, %SMHR (Surface Microhardness Reduction)was calculated.Data were analyzed with repeated measures ANOVA. Results: Deionized water demonstrated a significantly higher Ca+2 release compared to those of groups Tooth Mousse >MI Paste Plus>Colgate Sensitive Pro-relief>MI Varnish>Clinpro White Varnish>Duraphat respectively(p<0,01).In groups,Surface Roughness (Rrms) statistically significantly difference of 6x6μm2 and 12x12μm2 enamel area (p<0,05).The MI Paste Plus group showed rougher surfaces than all remineralisation groups.%SMHR of enamels were as follows: GC MI Paste Plus<MI Varnish<Clinpro White Varnish<Colgate Sensitive Pro-relief< Duraphat<Tooth Mousse< Deionized Water(p<0,01). Conclusion: According to the findings of this study; all CPP-ACP containing agents have a significant effect on erosion, protecting theenamel positive remineralization activity on preventing dental erosion. Among CPP-ACP and fluorid containing remineralisation agents, has the most effect on remineralization process. Key Words: CPP-ACP, AAS, AFM, Surface microhardness, erosion.
Keywords: Diş hastalıkları- Tıp; Pedodonti