Türkiye'de kamu diplomasisi akademik literatürü üzerine bir inceleme - KÖKSOY, ERGÜN (My University, 2021)
Bu çalışma ile medya, iletişim ve halkla ilişkiler çalışmaları alanının da bir parçası olarak değerlendirilebilecek olan kamu diplomasisinin Türkiye’de akademik literatürdeki yeri incelenmektedir. Bunun için kamu diplomasisi kavramı ve olgusu üzerine yazılan kitaplar, makaleler ve tezler incelenmiştir. Böylece kamu diplomasisinin akademik literatürde yıllara göre gelişimi, ele alınış biçimleri ve başta medya, iletişim ve halkla ilişkiler çalışmaları alanı olmak üzere bağlantı kurulan alanlar genel özellikleri ile ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmada kamu diplomasisi üzerine yazılan/yapılan yayınlar farklı tarama araçları kullanılarak içerik analizine tabi tutulmuştur. Akademik kitaplar için “Google Arama Motoru”ndan, makaleler için “Google Scholar ve ResearchGate” gibi akademik yayıncılık platformlarından, akademik tezler için ise “YÖK Ulusal Tez Merkezi”nin listelerinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucuna göre kamu diplomasisi kavramı ve konusu Türkiye’de 2000’li yıllarla birlikte akademik literatürde yer almaya başlamış, uluslararası ilişkiler, dış politika ve diplomasi alanının yanı sıra medya, iletişim ve halkla ilişkiler çalışmaları alanıyla ilişkilendirilmiş ve bağlantılar kurulmuştur.

In this study, the place of public diplomacy, which can be considered as a part of the field of media, communication and public relations studies, in the academic literature in Turkey is examined. For this purpose, books, articles and theses on the concept and phenomenon of public diplomacy were examined. Thus, the development of public diplomacy in academic literature over the years, the way it is handled and the areas that are connected, especially the field of media, communication and public relations studies, have been tried to be revealed with their general characteristics. In the article, the studies written on public diplomacy were subjected to content analysis using different scanning tools. “Google Search Engine” was used for academic books, publishing platforms such as “Google Scholar and ResearchGate” for articles, and “YOK National Thesis Center” lists were used for academic theses. According to the results of the study, public diplomacy started to take place in the academic literature in Turkey with the 2000s, and it was associated and discussed with the field of media, communication and public relations studies, as well as the field of international relations, foreign policy and diplomacy
Literature review on public diplomacy in turkey: public diplomacy as a discipline of media, communication and public relations studies
Keywords: Kamu diplomasisi; Medya; İletişim; Halkla İlişkiler; Akademik Literatür; Türkiye; Public diplomacy; Media; Communication; Public Relations; Academic Literature; Turkey