Sermaye şirketlerinde şirkete borçlanma yasağı - Bora, Sevda (My University, 2016)
SERMAYE ŞİRKETLERİNDE ŞİRKETE BORÇLANMA YASAĞI Şirkete borçlanma yasağına ilişkin kurallar 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu(TTK)’nun en yenilikçi fakat aynı zamanda en çok eleştiriye uğrayan hükümlerinden birisidir. Bu düzenlemelerle şirket sermayesinin ve şirket alacaklılarının korunması amaçlanmış ve özellikle şirketlerin kurumsallaşması önündeki en büyük engellerden birisi olan, şirketin ayrı bir tüzel kişiliği ve malvarlığı olduğu ilkesini göz ardı eden uygulamalara son verilmek istenmiştir. Ancak eleştiriler sonucunda hükümlerde yürürlüğe girmeden yapılan köklü değişikliklerle tasarıdaki anlayıştan oldukça uzaklaşılmıştır. Değişiklikle birlikte borçlanma yasağının kapsamı daraltıldığı gibi, yönetim kurulu üyelerinin şirkete borçlanma yasağının kapsamı, yönetim kurulu üyelerinin pay sahibi olması ve olmaması durumlarına göre farklılaştırılmıştır. Çalışmamızda, borçlanma yasağı mukayeseli hukuktaki gelişmeler göz önüne alınarak değerlendirilmiş ve şirketler hukukunda sermayenin korunması, alacaklıların korunması ve kurumsallaşma ilkeleri açısından borçlanma yasağının rolü ve TTK’daki düzenleniş şekli incelenmiştir. Borçlanma yasağının düzenlenme amacı ve bu amacın gerçekleşmesinde ne derece başarılı olunabileceği; hükümlerdeki eksiklikler ve doktrindeki görüşler ışığında, öncelikle sermaye şirketlerinin türü esas alınarak bölümlere ayrılmış ve her şirket türü içinde pay sahipleri ve pay sahibi olmayan yönetim kurulu üyeleri ile yakınları açısından ele alınmıştır. Ayrıca bankacılık uygulaması ve şirketler topluluğundaki özel düzenlemeler başta olmak üzere hukukun farklı dallarına da çalışmadaki tartışmaları destekleme amacıyla aşmayacak şekilde yer verilmiştir. rkete Borçlanma Yasağı, Anonim Şirket, Limited Şirket, Pay sahipleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, Şirketler Topluluğu.

PROHIBITION OF BORROWING FROM COMPANIES WITH SHARE CAPITAL The prohibition of borrowing from the company is one of the most innovative provisions and also subjected to criticism in Turkish Commercial Code No. 6102 (TCC). The regulation aims to protect share capital and company creditors and aim to strength on the understanding that the company as a legal entity is separate from the shareholders personal assets. The practice of borrowing from the company is one of the biggest obstacle to reach corporate governance principles to companies. Even though the aim of the rule was so clear, due to massive criticism from business world, drastic changes were made to the law before the provisions entered into force. The current provisions are quite different from the approach taken in the original draft law. It narrowed the scope of the borrowing prohibition, also the prohibition of borrowing of board members from the company is differentiated based on status of board members being shareholders or not. In this work, the prohibition of borrowing from the company is examined by considering the developments in the comparative law and the topic is by examining regulations in the TCC by considering the principles of the protection of capital and protection of creditors and corporate governance. The purpose of the prohibition of borrowing and to what extent can be successful in the realization of this objective; has been examined in the light of deficiencies in the provision and opinions on doctrine, primarily divided into sections based on the type of capital company, and in every type of company in terms of shareholders and non-shareholders board members and their relatives. In addition, special arrangements, particularly in the banking practice and the corporate groups have been in place so that it does not exceed the scope of work. Prohibition of Borrowing from Company, Joint Stock Company, Limited Liability Company, Shareholders, Board Members, Corporate Groups.
Keywords: Ticaret hukuku; Türkiye