Türk sineması’nda kahraman miti - Akpınar, Neslihan Şeref (My University, 2014)
Kolektif bilinçdışının ürünü ve temel arketipi olarak kabul edilen kahraman miti aynı zamanda varoluşsal bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır ve bu ihtiyaç popüler kültür ürünlerinde çok ve çeşitli biçimlerde karşılanmaktadır. Yine bir popüler kültür ürünü olan sinema da bu ihtiyacın karşılanmasında önemli bir araçtır. Bu noktadan hareketle bu çalışmanın temel araştırma konusunu Türk sinemasında kahraman sembollerinin aşırı bir biçimde ortaya çıktığı Yeşilçam dönemi, söz konusu dönemin toplumsal ruh hali ve kahraman sembolünün temsil stratejisindeki değişimler oluşturmaktadır. Kahraman, Türk Sineması, Cüneyt Arkın, Malkoçoğlu, Kara Murat, Cemil, Deli Fişek

Each civilization produces its myths and its possible to accept the human creativity has started with the formation of myths. The hero myth as the basic archetype of the collective unconscious is also a psychological need, and these needs are met by many and diverse forms of products of the popular culture. The hero symbols in Turkish cinema will be the basis of this study. The changes in the social mood and the changes in the strategy of representation of hero symbols in cinema constitute the main scope of this work. Key words: Hero,Turkish Cinema, Cüneyt Arkın, Malkoçoğlu, Kara Murat, Cemil, Deli Fişek
Keywords: Cemil; Cüneyt Arkın; Deli Fişek; Kahraman; Kara Murat; Malkoçoğlu; Popüler Kültür; Sinema; Sinema, Türk