Basın yoluyla kişilik hakkına saldırılarda manevi tazminat - Binat, Duygu (My University, 2008)
BASIN YOLUYLA KİŞİLİK HAKKINA SALDIRILARDA MANEVİ TAZMİNAT Basın, kamu yararını ilgilendiren konularda bilgi vererek kamuoyunu oluşturur. Basın bu görevini basın özgürlüğünün olduğu bir ortam sağlandığı sürece yerine getirir. Ancak basın özgürlüğü de diğer tüm özgürlükler gibi sınırlanabilir. Basın özgürlüğü kişilik hakkı ile karşı karşıya geldiğinde kişilik hakkı ihlal edilmiş olsa bile manevi tazminata hükmedilmeyerek basın özgürlüğüne üstünlük tanınmasının altında Yargıtay’ın da aradığı gerçeklik, güncellik, toplumsal-ilgi kamu yararı, konu ile ifade arasındaki düşünsel bağlılık gibi dört ölçütün bulunması gereklidir. Basının, basın özgürlüğünün sınırı dışına çıkarak kişilik hakkını ihlal etmesiyle kişi, bulunduğu toplum içerisinde kendisine verilen değerin azaldığı düşüncesiyle yani kişilik hakkını oluşturan değerlerin azaldığından bahisle bir üzüntü duyuyor ise bunun telafisi için artık manevi tazminat talep edebilecektir.

MORAL INDEMNITY IN VIOLATION OF PERSONAL RIGHTS BY THE PRESS The duty of press is to give information and form the public opinion. The performance of this duty is committed to the freedom of press. The freedom of press can be limited like all the other fredooms. When freedom of press confronts with the personal rights, Supreme Court of Appeals is looking for criterions which are reality, currency, social interest- public interest, relation between subject and expression in order not to decide moral indemnity even though there is a violation of personal rights by the press. If press breaches personal rights by going beyond the limit of freedom of press whereupon a person whose personal rights are violated feels the way of public opinion against him/ her decreasing, in other words feels the merits of his/ her personal rights are being decreased, he/ she has the right to have moral indemnity as a solace.
Keywords: Basın; Kişilik (Hukuk); Manevi Tazminat; Özel Hukuk