Cezanın amacı ve hapis cezası - Doğan, Fatma Karakaş (My University, 2009)
“Cezanın Amacı ve Hapis Cezası” isimli bu çalışmada, ceza ve cezalandırma kavramlarının geçirdiği tarihi aşamalar ile cezanın amacı bağlamında hapis cezası ele alınmaktadır. Birinci bölümünde; ceza kavramı, cezanın amacı, cezalandırma yetkisinin sınırları ve kaynağı ie cezalandırmanın ilkeleri, ceza türleri ve cezanın özellikleri incelenmiştir. İkinci bölümünde; hapis cezasına doğru ilerleyen tarihi süreç aktarılmıştır. Cezaevleri üzerinde durulmuş ve hapis cezanın infazında uygulanan sistemlerin geçirdiği aşamalar irdelenmiştir. Hukukumuz açısından İslam hukukunun etkisi ile Osmanlı Dönemi infaz biçimleri ve Cumhuriyet dönemi aktarılmıştır. Üçüncü bölümde iç hukuk düzenlemeleri ile uluslararası karşılaştırmalar aktarılmaktadır. Hapis cezası ile ilgili küresel sorunlar, hapis cezasının leh ve aleyhindeki görüşler ile birlikte bu bölümün ilk kısımda yer almaktadır. Üçüncü bölümün ikinci kısmında; ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis, uzun ve kısa süreli hapis cezaları, cezanın amacını gerçekleştirmeye uygunlukları bakımından analiz edilmiş ve karşılaştırmalı hukuk ile uluslararası hukuktaki durum uygulamalar aktarılmıştır. Müebbet hapis cezası bağlamında erken salıverilme hakkı irdelenmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında, somut ve makul bir erken tahliye olanağı tartışılmıştır. Hapis cezasına seçenekler ve hapis cezasının cezaevi dışında infazı olanakları irdelenmiştir. Üçüncü bölümün ikinci kısmında, hapis cezasının infazı incelenmiştir. Hükümlülük statüsü, hükümlü hakları ve infazın denetlenmesi yöntemleri üzerinde durulmuştur. Hükümlü hakları, mevzuatımızda ve karşılaştırmalı hukuktaki güncel tartışmalar ışığında aktarılmıştır. Devletin hapis cezasına başvurmasının meşru ve hukuka uygun olmasını sağlayan iki temel çağdaş ölçüt olan yeniden sosyalleştirme ve yeniden suç işlenmesinin önlenmesi konusundaki gelişmeler, XX. yüzyıl boyunca geçirilen aşamalarla aktarılmıştır. Son olarak ceza infaz kurumlarının türleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın “Sonuç ve Değerlendirme” başlıklı kısmında, görüş ve önerilerimize yer verilmiştir.

The title “Aim of Punisment and Imprisonment” consists of three chapters and handles the historical stages of the penalty and penalization concepts and also the imrisonment in the context of penalty. In the chapter one, penalty concept, aim of punishment, limits and origin of penalization power and penalty types are examined. In the chapter two, the historical stage progressing toward imprisonment is explained. Prisons and systems applied during execution of imprisonment are examined. The effects of the Islamic law on our present law, the execution types in the Ottoman period and also the republican period are cited. In the chapter three, arrangements in the municipal law and those in the international law are compared. Imprisonment as well as the views in favor of and against it and also global problems thereof are considered. In the first part of the the chapter three, aggravated life imprisonment, life imprisonment, long and short imprisonments are analysed in the context of realizing aim of punishment and some cases for comparative law and international law are given. Right of premature release in the context of life imprisonment is considered. Tangible and reasonable right of premature release is discussed in the light of the decrees of the European Court of Human Rights. Alternatives to imprisonment and execution of imprisonment out of prisons are considered. In the second part of the the chapter three, execution of imprisonment is examined. Conviction status, rights of convicted persons and methods of inspecting executions are dwelt on. Rights of convicted persons are cited in consideration of the actual discussions on our legislations and the comparative law. Developments on re-socialization and prevention of re-committing crime which are two contemporary criteria for legality of the state to apply imprisonment are examined in the context of the stages in XX. Century. Finally, types of execution institutes are shown. The part titled “Conclusion and Consideration” includes our views and suggestions.
Keywords: Ceza Hukuku; Hukuk; Kamu Hukuku; Suçlar_Hukuk