Isı Pompası sistemleri ve örnek bir uygulama - ONAT, AYHAN (GÜVEN PLUS GRUP DANIŞMANLIK A.Ş., 2022)
Öz: Artan teknolojik gelişimler, hızlı nüfus artışı ve yeni konutları inşası enerji talebini hızlı bir şekilde arttırmaktadır. Mevcut fosil yakıtların hem giderek tüketmeleri hem de çevreye ciddi zarar vermeleri bakımından çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan sistemler giderek yaygınlaşmaktadır. Yeni teknolojiye sahip bu sistemler sayesinde enerjinin daha verimli ve etkin kullanılması sağlanmakta ve geleneksel sistemlere kıyasla daha az enerji kayıpları gerçekleşmektedir. Isı pompası, iyi dizayn edilmesi, yüksek enerji tasarrufu sağlaması, mevcut tesisata uygulanabilir özelliğinin olması ve yüksek konfor şartları sunması nedeniyle daha fazla tercih edilmektedir. Isı pompası sistemleri ve örnek uygulama isimli bu bölümde, iklimlendirme ve soğutma sektöründe çalışanlar ile bu konuya merak duyanlara konuyla ilişkili pratik bilgiler anlaşılır bir şekilde sunulmaya çalışmıştır. Giriş bölümünde ısı pompasının en basit anlamda nasıl tanımlandığı ve termodinamik yasasına göre nasıl çalıştığı anlatılmıştır. Isı pompası hakkındaki literatür çalışması ile ısı pompasının hem endüstriyel hem de bilimsel olarak önemi ortaya konulmuştur. Isı pompası çevrimi, çevrimde yer alan ısı pompası birleşenleri ve ısı pompası sınıflandırmaları anlatılarak yapılacak olan uygulama ve tasarım çalışmalarına ışık tutmak amaçlanmıştır. Isı pompası secim kriterleri ve binalara yönelik pratik ısı kazancı ve kaybı hesaplama yöntemi izah edilmiştir. Bölümün son kısmında ise ilgili standartların belirlediği yöntem ve formüller ile ısıtma, soğutma ve sıcak su temini için gerekli pratik bilgiler yardımıyla bir villanın ilgili hesaplamaları yapılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda firmalara ait ürün kataloglarından uygun cihazlar seçilmiştir.
Keywords: Isı Pompası; Tasarım; Sistem Seçimi; Uygulama; Enerji Verimliliği; Isı Yükü Hesaplamaları; SCOP