Ticari alacak yönetimi ve nakit bütçesine etkisi - Yetişken, Ayşen (My University, 2010)
Nakit bütçesi, aylık, haftalık, günlük periyotlarla, firmanın geleceğe yönelik beklenti nakit giriş ve çıkışlarının detaylı olarak gösterildiği bir çalışma tablosudur. Başka bir ifadeyle, nakit bütçeleri nakit giriş ve çıkışlarının tahmini değerlerinin yanı sıra, bu parasal hareketlerin hangi tarihlerde meydana gelebileceğini de açıklar. Nakit bütçeleri oluşturulmasının en önemli amacı, işletmenin çeşitli dönemlerde ortaya çıkacak finansman ihtiyacını önceden belirlemek ve elde birikebilecek fonların atıl kalmasının önüne geçmektir. Finans yöneticisi bu bütçelerden elde edeceği bilgiler neticesinde gelecekteki nakit gereksinimini belirleyebilir, bu gereksinimlerin finansmanını planlayabilir ve likidite durumunu da daha kolay kontrol edebilir. Ticari alacaklar ise işletmelerin müşteri risk analizlerine göre müşterilerine tanıdıkları vadeli satış olanaklarından yararlandırmasıdır. Günümüzün ağır rekabet şartları, işletmeleri satışlarını arttırmak için kredili satışlara daha fazla olanak vermeye yönlendirmiştir. Etkili ticari alacak yönetimi, işletmenin nakit akımını olumlu etkileyecek ve işletmenin büyümesini sağlayacaktır. Ticari alacakların nakit bütçesi üzerinde oldukça büyük önemi vardır. Bu nedenle, işletmeler nakit bütçelerini oluştururken, kredili satış politikalarını ve tahsilat prosedürlerini iyi belirlemelidir.

Cash budget, monthly, weekly, with day period, the company’s expectations for future cash inflows and outflows as shown in detail is a work table. In other words, cash budget, cash entry and exit, as well as the estimated value of these monetary movements which may occur in history describes. The most important purpose of the cash budget creates businesses that will emerge at various times before the need to identify and obtain funding to build up funds for the prevention is to keep discarded. Finance manager will obtain information from these budgets in consequence may determine future cash requirements, these requirements can be planned financing and liquidity situation may also more easily controlled. Trade receivables are familiar to customers of enterprises according to risk analysis of client-term use leads. Today's heavy competition, businesses to increase sales by providing more opportunities to sell credit-ranked direction. Effective trade receivables management, cash flow positive businesses and business growth will affect. Importance of trade receivables is on a cash budget is. Therefore, the business of creating a cash budget, credit and collection policies and procedures of the sale must be well defined.
Keywords: Bütçe; Muhasebe