Gerçek opsiyonlar ve değerleme yöntemleri - Terzi, Aslı (My University, 2006)
Bu çalisma, proje ve hisse senedi degerlemesi konusunda dünyada bile çok yeni kullanilmaya baslanmis bir teknigi tanitmayi amaçlamaktadir. Gerçek opsiyonlar , bir projeyi veya hisse senedini mevcut isin/ projenin tahmini getirileri (indirgenmis nakit akimlari )+ içinde yer alan opsiyonlar olarak degerlendirmektedir. Kisaca gerçek opsiyonlar, finansdaki opsiyon degerleme teorisini (Black-Scholes Model) kapasite artirimi, yeni faaliyet alanlarina giris/ çikis gibi gerçek yatirim kararlarina uygulamayi hedeflemektedir. Tipki finansal opsiyonlarda oldugu gibi bir sirkette bir yatirim karari alma hakkina sahiptir. Gerçek opsiyonlar yöntemi, bu tür yatirim kararlarinda, kullanilan indirgenmis nakit akimi yönteminin (DCF) bir tamamlayicisi olmaktadir. Gerçek opsiyonlar yöntemi, özellikle geleneksel alanlarin disinda, (internet gibi) belirsizligin fazla oldugu yeni gelisen is alanlarindaki projelerin degerlendirilmesinde faydali olacaktir. DCF bu gibi konularda yetersiz kalmaktadir. Gerçek opsiyonlar yö ntemi, ayni zamanda oldukça faydali bir stratejik yönetim araci olmaktadir. Yeni bir projenin yapilip yapilmamasi, yapilmasi halinde ikinci adimda ortaya çikarabilecegi yeni is olanaklari ve projenin su anda yapilmasi veya ertelenmesi gibi stratejik sorulara da yanit verebilmektedir.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Değerleme; Opsiyonlar (Finans)