Kültürel boyutları içerisinde girişimcilik eğilimi - Erbatu, Göknil (My University, 2008)
KÜLTÜREL BOYUTLARI İÇERİSİNDE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ Çağdaş uygarlığın gelişmesinde girişimcilik unsuru, hemen her dönemde çok önemli bir işleve ve yere sahip olmuştur. Adına bilgi toplumu veya iletişim toplumu denilen 2000’li yıllarda ise; girişimci ve girişimciliğin önemi bugüne kadar olduğundan çok daha fazla artmıştır. Globalleşme; uluslar arası teknik, ekonomik ve kültürel ilişkilere yeni anlamlar yüklemiştir. Böyle bir gelişmenin doğal sonucu olarak bugün; bilgi teknolojileri hızla gelişmiş, iletişim kanalları çeşitlenmiş ve ülkelerarası insani-kültürel ilişkiler olağanüstü boyutlara ulaşmıştır. Gelişen uluslar arası insani-kültürel boyutlu ilişkiler, beraberinde insanlığın gündemine kültürel farklılıkları da taşımıştır. Böylece uluslar, küreselleşmenin sayesinde kültürel çeşitliliğin daha fazla farkına varmışlardır. Dünyadaki çok çeşitli kültürlerin varlığının farkına varma; özellikle farklı coğrafyalarda ve kültürel atmosferlerde çalışmak durumunda olan işletmeleri konuyla daha çok ilgilenmeye yönlendirmiştir. Girişimsel etkinlik; kültürel değer ve inanç farklılıkları nedeni ile ülkelerdeki davranış standartlarından biri olabilir veya olmayabilir. Çünkü bir kültürde önemli görülen bir değer, diğer kültürde önemli görülmeyebilir. Girişimciliğin, bireyin inanç ve tutumlarıyla ilişkili bir kavram olduğu göz önünde bulundurulursa, kültürün girişimci olmayı belirleyen önemli bir etken olduğu daha net bir şekilde görülebilir. Girişimcilik açısından kültürün önemi şu metaforla açıklanabilir: “Bir balık suya olan ihtiyacını susuz kaldığında anlar. Balığın suya olduğu gibi, bizim de kültüre ihtiyacımız vardır. O bizi besler, biz onun sayesinde yaşar ve nefes alırız.”

TENDENCY TOWARDS ENTERPRISING IN ITS CULTURAL FACTORS Enterprising factor has had an important function and place in the development of modern civilization in almost every period. The importance of interprising and enterpriser has been growing since 2000 decade which is called the information community or the communication society. A new meaning has been added to globalization, international technique, economical and cultural relations. As a result of this natural development, today, informational Technologies have developed rapidly, communication channels have expanded, international relations of humans and cultures have increased to an immense degree. The development of cultural and human relations have introduced cultural differences to the agenda of humanity. Thus, nations have recognized cultural diversities with the help of globalization. With the recognition of a variety of cultures in the world, business enterprises, which have to work in different geographies and cultural atmospheres, began to be interested in this situation. Enterprising factor can be one of the standard manners in countries due to differences in cultural values and religious beliefs. This is duet the fact that a value can be important in one culture, while it may be seen as unimportant in another culture. If we consider enterprising as a concept related to human being’s beliefs and manners, we can see clearly that culture is an important factor which determines how to be an enterpriser. The importance of culture as a determiner of enterprising can be explained by the help of this metephor: “A fish can understand its thirstiness when it is left without water. As a fish needs water, we need culture. It feeds us, we live and breath with its help.”
Keywords: Girişimcilik; İnsan Kaynakları