Resim öğretmeni adaylarının umutsuzluk düzeylerinin incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Bu çalışmanın amacı resim öğretmeni adaylarının umutsuzluk düzeyini belirlemek, cinsiyet değişkeni ve sınıf düzeyi açısından adayların umutsuzluk düzeylerinde anlamlı bir farklılık olup olmadığını araştırmaktır. Araştırma betimsel nitelikte ve tarama modelinde olup 2012-2013 akademik yılında İstanbul ili sınırları içinde yer alan devlet üniversitelerinin Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören toplam 198 öğrenci ile yürütülmüştür. Resim öğretmeni adaylarının umutsuzluk düzeylerine yönelik verilerin toplanmasında Beck ve ark. (1974) tarafından geliştirilen toplam 20 maddeden oluşan Beck Umutsuzluk Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi bağımsız grup t testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi ile yapılmıştır. Öğretmen adaylarının Beck Umutsuzluk Ölçeğinden aldıkları ortalama puan 3.88 ± 3.16 olarak bulunmuş ve umutsuzluk düzeylerinin düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra cinsiyet değişkeni ve sınıf düzeyleri bakımından öğretmen adaylarının umutsuzluk düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

The aim of this survey was to determine the hopelessness levels of the pre-service art teachers and to investigate whether or not their hopelessness levels differed according to gender and grade variables. The research was descriptive survey model and was carried out on 198 students attending Department of Art Teaching of department in a state university within the province of Istanbul in 2012-2013 academic years. The data on pre-service art teachers` hopelessness levels were collected by Beck Hopelessness Scale which was improved by Beck et al (1974) and was consisted of 20 items. Data were evaluated with Mann Whitney U Krusskal Wallis test. The mean score of hopelessness of pre-service teachers was found as 3.88  3.16 and hopelessness mean point of the students was low. Additionally, the results suggested that there were no significant differences among the hopelessness levels of the students in terms of gender and grade variables.
The investigation of hopelessness levels of preservice art teachers
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları