Anonim kriptoparaların korelasyon tabanlı mahremiyet analizi - YÜCE, HÜSEYİN (My University, 2021)
Bitcoin, açık anahtarlı adresleri kullandığı için anonimliği tamamıyla sağladığı düşünülse de bu adresler herkese açık bir kayıt defterinde tutulduğundan dolayı anonim değildir. Bu nedenle anonim kriptoparlar yayınlanmıştır. Anonim kriptoparaların teoride matematiksel olarak tamamıyla anonim olduğu düşünülse de pratikte anonimliği yeteri kadar sağlayamazlar. Bu makalede Zcash, Dash ve Monero anonim kriptoparalarının pratikte iddia edildikleri kadar anonim olup olmadığını tespit etmek amacıyla korelasyon tabanlı mahremiyet analizleri yapılmıştır. Bu makaleyle beraber ilk defa Dash ve Monero anonim kriptoparaları için korelasyon tabanlı mahremiyet analizi çalışması yapılmıştır, Zcash için daha önce yapılan bir çalışma bulunmaktadır. Zcash’in korumalı işlemleri %84,4 ve Dash’in ÖzelGönderim ile alakalı işlemleri %49.304 oranında ilişkilendirilebilmiştir. Monero işlemlerinin adres ve miktarları tamamen gizli olduğu için korelasyon tabanlı mahremiyet analizi gerçekleştirilememiştir

Although Bitcoin is considered to provide complete anonymity because it uses public-key addresses, these addresses are not anonymous because they are kept in a public registry. For this reason, anonymous cryptocurrencies have been published. It is stated that anonymous cryptocurrencies are mathematically anonymous in theory, for various reasons they cannot provide enough anonymity in practice. In this article, correlation-based privacy analyzes were conducted to determine whether the anonymous cryptocurrencies of Zcash, Dash and Monero are indeed as anonymous as they claim in practice. With this article, correlation-based privacy analysis was carried out for the first time for Dash and Monero anonymous cryptocurrencies, there is a previous study for Zcash. Zcash's shielded transactions were associated with the rate of 84.4% and Dash's PrivateSendrelated transactions at a rate of 49.304%. Correlation-based privacy analysis could not be performed for Monero because the addresses and amounts of Monero transactions are completely confidential.
Correlation based privacy analysis of private cryptocurrencies
Keywords: Mahremiyet analizi; anonim kriptopara; zcash; dash; monero; anonymous cryptocurrency; moner; Privacy analysis