Sigorta şirketlerinde tutundurma giderlerinin prim gelirlerine etkisinin analizi ve Türkiye uygulamaları - Çelikok, Havva (My University, 2013)
SİGORTA ŞİRKETLERİNDE TUTUNDURMA GİDERLERİNİN PRİM GELİRLERİNE ETKİSİNİN ANALİZİ VE TÜRKİYE UYGULAMASI İşletmeler, içinde bulunduğu rekabet ortamında etkinliğini artırabilmek için çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu faaliyetlerden biri de pazarlama karmasının bir unsuru olan tutundurma uygulamalarıdır. Reklam, kişisel satış, halkla ilişkiler ve satış geliştirme tutundurma uygulamalarının dört önemli elemanlarıdır. Sigorta şirketlerinin tutundurma giderlerinin prim gelirlerine etkisi bu çalışmanın temel konusudur. Prim gelirlerini etkileyen çok sayıda değişken vardır. Tutundurma giderleri bu değişkenlerden biridir. İşletmeler için önemli bir gider kalemi oluşturan tutundurma giderleri etkinlik seviyesi ile aralarındaki bağlantıyı belirlemek adına yapılan bu çalışmada korelasyon analizi kullanılmıştır. Yapılan araştırma ve bulgulara göre tutundurma faaliyetlerine yatırım yapan sigorta şirketleri, tutundurma bileşenlerini etkin olarak kullanıldığı sürece, bu yatırımların geri dönüşümünü alabilmekte, tutundurma giderlerinin şirketin prim gelirleri üzerinde olumlu etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır.

ANALYSIS ABOUT THE INFLUENCE OF THE PROMOTION COST TO THE PREMIUM INCOMES IN THE INSURANCE COMPANIES AND THE PRACTISES IN TURKEY Companies have different activities to be stronger in a competitive environment. Promotion is a part of the mixed marketing portfolio. Advertisement, direct sale, public relations and the sales developments are the most imported elements of a promotion activity. The subject of this study is the influence of the promotion costs to the premium incomes in the insurance companies. There are several variables of the premium incomes. Promotion is one of these variables. Correlation analysis has been used in this work to illustrate the influence rate of the promotion costs to the premium incomes, which is one of the important expenses for companies. The research and the results of this work illustrate that the companies which invest in promotion activities have a positive impact on the premium income if the components of promotions are used effectively.
Keywords: Sigorta Şirketleri; Sigorta ve Sigortacılık