İmidazol fonksiyonel grubu içeren hidrojeller ile sulu çözeltilerden pb(ıı) iyonunun adsorpsiyonu - Boztepe, Burcu (My University, 2013)
İMİDAZOL FONKSİYONEL GRUBU İÇEREN HİDROJELLER İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN Pb(II) İYONLARININ ADSORPSİYONU Bu çalışmada sulu çözeltilerden Pb(II) iyonlarının uzaklaştırılması amacıyla 1-vinilimidazol, PENTA, PEGDA, Comphorquinone monomerleri kullanılarak P(PEGDA-VIM) hidrojelleri sentezlendi. Hidrojellerin yapıları fourier transform ınfrared spektroskopisi, termal gravimetrik analiz, taramalı elektron mikroskobu ile karakterize edilmiştir. Hidrojellerin metal iyonlarını adsorplama kapasiteleri, pH, başlangıç metal iyon konsantrasyonu, sıcaklık ve adsorpsiyon denge süresinin etkisi incelenmiştir. Hidrojellerin seçiciliği Pb(II), Cd(II), Hg(II), ve Au(II) iyonlarına karşı incelendiğinde Pb(II)>Au(II)>Cd(II)>Hg(II) şeklinde olduğu test edilmiştir. Adsorpsiyon parametreleri Langmuir ve Freundlich izoterm modelleri kullanılarak tayin edilmiş ve P(PEGDA-VIM) hidrojeli üzerine Pb(II) iyonlarının adsorpsiyonunda en uygun langmuir izoterm modeli olduğu görülmüştür. 0,5 M HCl çözeltisi kullanılarak yapılan rejenerasyon işlemleri, P(PEGDA-VIM) polimerlerinin adsorpsiyon kapasitesinde kayıp olmaksızın 5 kez kullanılabileceğini göstermiştir. Hidrojelin gözlenebilme ve tayin sınırları tespit edilmiştir ve ayrıca optimum adsorpsiyon koşulları belirlendikten sonra gerçek numunelere uygulanabilirlik çalışmaları yapılmıştır.

ADSORPTION OF Pb(II) IONS BY IMIDAZOL FUNCTIONAL GROUP WITH HYDROGELS FROM AQUEOUS SOLUTIONS In this study, P(PEGDA-VIM) hydrogels were synthesized using 1-vinylimidazole, PENTA, PEGDA, Comphorquinone monomers in order to remove Pb(II) from aqueous solutions . The structures of hydrogels were characterized by fourier transform ınfrared spectroscopy, thermal gravimetric analysis and scanning electron microscopy. The effect of pH, initial metal ion concentration and adsorption equilibrium time on the metal ion binding capacity of hydrogels was also investigated. The selectivity of the hydrogels towards to Pb(II), Cd(II), Hg(II) and Au(II) ions tested was Pb(II)>Au(II)>Cd(II)>Hg(II). The adsorption parameters were determined using both Langmuir and Freundlich isotherm models and it was seen that the langmuir isotherm model was the best fit fort he adsorption of Pb(II) ions on P(PEGDA-VIM) hydrogel. A regeneration procedure by treatment with 0.5 M HCl solution showed that the P(PEGDA-VIM) polymers could be used three times without loss of their adsorption capacities. The detection and determination limits of the prepared hydrogel was determined and applicability to real samples were carried out after defining the optimum adsorption conditions
Keywords: Kimya; Kimya, Analitik