Anfis ve regresyon analizi ile enflasyon tahmini ve karşılaştırması - Tanrıverdi, İlyas (My University, 2018)
Resmi kurumlar ve kurumsal şirketler, belirsizlik altında riski minimize ederek en doğru kararları almaya hedeflerler. Bu doğrultuda özellikle son zamanlarda karar verme süreçlerinde klasik istatistiksel yöntemler ile birlikte gelişmekte olan teknolojinin nimetlerinden sıklıkla yararlanılmaktandır. Öngörü yöntemlerinde biri olan ANFIS (Adaptive Neuro-Fuzzy İnference System), insanların bilgi ve deneyimlerinde yararlanılarak oluşturulan kural tabanı ve melez öğrenme algoritmaları kullanarak öngörüde bulunmaktadır. Makro ekonomik problemlerin başında gelen enflasyonu, doğru tahmin edebilmek pek çok iktisadi kararlarda daha isabetli sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Bu bağlamda yapılan çalışmada 2002 ile 2015 yılları arasındaki faiz ve döviz kuru($) verileri baz alınarak, ANFIS ve Regresyon Analizi kullanılarak Enflasyon (TÜFE) tahmini yapılmıştır. Elde edilen tahminler doğrultusunda hangi analiz yönteminin daha tutarlı bir tahminde bulunduğuna karar verilmiştir.

Public enterprises and corporate companies aim to take the most correct decisions at minimising the risk which is under the uncertanity. İn this direction, particularly, recently it is often benefited from blessings of devoloping techonology, with classical statistical methods whithin that deciding period. ANFIS the one of the estimated methods, it is predicted that rule base and hbyrid learing algorithm which is created by using the acknowledge and experince of the people.İt provides us to take the truer result at most economical decisions, to guess right the inflation which is the main problems of mocroeconomics. İn this context.in the work done between 2002-2015, being based on excahange and interest rates, with using ANFIS an Regression analyse the inflation estimated was done . in the direction of the predictions that vas obtained, it vas decided which anlyse method is more steady at astimated.
Keywords: ANFIS; Artifical Neural Networks; Bulanık Mantık; Döviz kurları; Econometric models; Economic crisis; Economic stabilization; Ekonometrik modeller; Ekonomik kriz; Ekonomik stabilizasyon; Enflasyon (Maliye); Enflasyon ANFIS; Foreign exchange rates; Fuzzy İnference; Inflation (Finance); İnflation; Turkey; Yapay Sinir Ağları