İlk okuma ve yazma öğretiminde oyunla öğretim yöntemine ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi - Özenç, Emine Gül (My University, 2007)
İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİNDE OYUNLA ÖĞRETİM YÖNTEMİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmada “İlk okuma ve yazma öğretiminde oyunla öğretim yöntemine ilişkin öğretmen görüşleri” incelenmiştir. Araştırmanın genel amacı, ilk okuma ve yazma öğretiminde oyunla öğretim yöntemine göre öğretmen görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde çalışan ve 1. sınıf okutmuş olan sınıf öğretmenleri oluştururken örneklemini ise bu evrenden random yolla seçilen 230 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Yapılan araştırma tarama modeline göre düzenlenmiş olup veri toplama aracı olarak da kişisel bilgiler formu ve öğretmen anketi kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 12.0 paket kullanılarak frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, ti-testi ve varyans hesapları yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular göstermektedir ki; Öğretmenler ilk okuma ve yazma öğretirken oyunları kullanmaktadır, öğretmenlerin çoğunluğu ilk okuma ve yazma öğretmede oyunları kullanırken materyallerden faydalanmaktadır, öğretmenlerin ilk okuma ve yazma öğretiminde oyunla öğretim yöntemine ilişkin görüşleri yaşa, cinsiyete, mezun olunan okul türüne, lisansüstü eğitim alıp almamalarına, öğrencilerin okul öncesi eğitim alıp almamalarına ve bulundukları okulların sosyo-ekonomik düzeyine göre farklılaşmaktadır.

THE RESEARCH OF TEACHER’S OPINION ABOUT PLAYING METHOD IN TEACHING INITIAL READING AND WRITING This research involves the “Teacher’s Opinions About Playing Method in Teaching İnitial Reading and Writing”. The aim of the research The population of the research is the primary teachers who have been teaching initial reading and writing in 2006-2007 education year in İstanbul. The sample of the research is 230 primary teachers chosen in randomly from this population. The research was realized with survey method. The data were collected with personal information form and teacher’s questionnaire playing method in teaching initial reading and writing The analysis of data was done with SPSS 12.0 package program. In analizing the data percentage, mean, standart deviation, t-test, one way anova statistical techniques were used. The findings of the survey show that;The most of the teachers have declared that they used playing methods and materials in initial reading and writing, the opinions of teachers in teaching initial reading and writing with playing methods differ in the age, sex, the kind of graduated schools, the master/ doctorate degree, the school kinds of the students and the social economic level of the schools variable.
Keywords: Okuma (İlköğretim); Öğrenim ve Öğretim; Öğretmenler_Öğrenim ve Öğretim