Emânet risâleleri ve tasavvufta emânet anlayışı - Tosyalıoğlu, Betül (My University, 2010)
net, Allah, İnsan, Âlem. ÖZET Emânet kavramı Kur’ân-ı Kerîm’de ve hadîs-i şerîflerde yer almaktadır. Ahzâb suresi 72. âyetteki kullanımı, diğer kullanımlarına göre biraz daha derin bir ma’nâ içerir. Ahzâb sûresi 72. âyette yer alan emânet kavramının ne olduğu hakkında pek çok yorum yapılmıştır. Bu âyette buyurulduğu üzere emânet göklere, yere ve dağlara arz edilmiş fakat onlar onu yüklenmekten kaçınmış ve korkmuşlardır. Onu insan yüklenmiştir. Ve o bu haliyle çok zâlim ve çok câhildir. Bu çalışmada, bu âyet bağlamında Allah, insan ve kâinat arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışma, bu âyet hakkında yapılan yorumların derlenmesi ve sadece emânet üzerine yazılan ve emânet âyetini tefsir eden Osmanlı Türkçesi ile yazılmış risâlelerin günümüz harflerine aktarılmasından oluşmaktadır. Trust, Allah, Human, Universe.

The concept of Trust (Amana) is mentioned in the Quran and hadiths. Much has been written about trust and the Quran, particularly verse 72 in Chapter Ahzab, “We did indeed offer the Trust to the Heavens and the Earth and the Mountains; but they refused to undertake it, being afraid thereof: but man undertook it;- He was indeed unjust and foolish.” Using the above verse as an example, this study will examine the relationship between Allah, trust, mankind and the universe. This study draws on information from the Ottoman manuscripts and treatises from the Ottoman period.
Keywords: İslam Dini; Tasavvuf