Kuruluşundan günümüze Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinama- TV Bölümün’de eğitim “tavanarasındaki düşler” - Sayılgan,Yücel (My University, 2009)
Sinemanın keşfedildiği 1895 yılından bu yana sinemada olduğu gibi, sinema eğitiminde de değişik yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. 1919 yılında Rusya’da kurulan Rusya Federasyonu Devlet Gerasimov Sinematografi Enstitüsü ile başlayarak, bir çok sinema okulu kurulmuş, farklı eğitim tarzları ortaya çıkmıştır. Türkiye’de ise sinema eğitimi 1975 yılında başlamıştır ve 1982 yılında kurulan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü ülkemizdeki en köklü sinema bölümlerinden biridir. Çeyrek yüzyılı geride bırakmış bu kurum nasıl ve kimler tarafından kurulmuştur? Kuruluş amacı nedir? Türkiye’deki dünyadaki yeri ve önemi nedir? Tüm bu sorular sadece bir sinema bölümü ile ilgili değil, genel olarak “sinema eğitimi” ile ilgilidir. Since when cinema was discovered in 1895, there were different approachs about cinema and cinema education. Many film schools were founded and different education methods were developed since inception of Gerasimov Institute of Cinematography (VGIK) in 1919. In Turkey, cinema education started in 1975 and since 1982, Marmara University Faculty of Fine Arts Cinema-TV Department constitutes one of the most fundemental cinema schools in our country. How and from who was founded this cinema school which continues to educate during the quarter of a century. What was its purpose to be founded? What is its importance in world and in Turkey? This questions are not just about a cinema department, but they are about “cinema education” generally.
Keywords: Güzel Sanatlar; Yüksekokullar ve Üniversiteler