Global para politikalarının gelişmekte olan ülkelerin iş çevrimleri üzerindeki etkisi - Göcen, Serdar (My University, 2018)
Uluslararası rezerv para birimine sahip merkez bankalarının uyguladıkları para politikaları yurtiçi etkilerin yanı sıra uluslararası etkilere de sahiptir. Bu etkilerin en önemlilerin biri iş çevrimleri üzerinde yarattıkları etkilerdir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin sahip oldukları kırılganlıklar, bu konuyu gelişmekte olan ülkeler için daha önemli hale getirmiştir. Bu çalışmada global para politikalarının gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki iş çevrimleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmada Avusturya Okulu İş Çevrimleri Teorisi teorik çatı olarak kullanılmaktadır ve bu teori açık ekonomilere uyarlanmıştır. Ampirik kısımda öncelikle Türkiye ekonomisi betimsel verilerle incelenmiş, daha sonra panel VAR modeli ile faiz, kredi, sermaye ve döviz kuru kanallarının etkinliği incelenmiştir. Global para politikalarında, faiz, sermaye ve döviz kuru kanallarının etkin olduğu, kredi kanalının ise ekonomik olarak önemli etkilere neden olmadığı bulunmuştur.

The monetary policies implemented by central banks with international reserve currency have international effects besides the domestic ones. One of the most important effects of these policies is on business cycles. Fragilities of developing countries has caused that business cycles effect of global monetary policies is more crucial for developing countries. In this study, the effect of global monetary policies on business cycles in developing countries. In the study, Austrian Business Cycle Theory has employment as the theoretical framework and adapted for open economies. In the empirical part, it is primarily examined Turkey’s economy by descriptive data, then effectiveness of interest, credit, capital flows and exchange rate channels was investigated using by the panel VAR model. It has been found that in global monetary policies, interest, capital flows and exchange rate channels have important effects while credit channel has not economically important effects.
Keywords: Developing Countries; Economic Conditions; Ekonomik Durum; Gelişmekte Olan Ülkeler; International Business Cycles; Monetary policy; Para politikası; Uluslararası İş Çevrimleri Monetary Policy